Medewerkers Arriva leggen volgende week werk neer in Noord-Nederland

Op donderdag 15 december en 16 december vinden er stakingsacties plaats bij Arriva in het Noorden. (Foto: Treinenweb)
Op donderdag 15 december en 16 december vinden er stakingsacties plaats bij Arriva in het Noorden. (Foto: Treinenweb)

Op donderdag 15 december en vrijdag 16 december zullen medewerkers van Arriva in het noorden van het land een stakingsactie houden. De FNV Spoor meldt dat het cao-overleg stuk zou zijn gelopen. Zolang de eisen nog niet in worden gewilligd zullen er de komende tijd binnen het regionale vervoer nieuwe stakingsacties gepland worden.

Op donderdag zal het treinverkeer in Friesland getroffen worden, en de dag daarop zal de provincie Groningen aan de de beurt zijn. Op maandag zal Oost-Drenthe aan de beurt zijn.

Stakingsactie

Al langere periode liggen de vakbonden FNV, CNV en VVMC in de clinch met de werkgevers van multimodaal openbaar vervoer. Begin december maakten de vakbonden bekend dat de vervoersbedrijven Arriva, Keolis en Qbuzz nog een week de tijd kregen om in te gaan op de eisen.

De aangekondigde stakingen hebben in alle gevallen betrekking op treinen van Arriva. Volgens Edwin Kuiper, bestuurder van FNV, zijn werkgevers "keer op keer" hun afspraken niet nagekomen. Vlak voordat afgelopen woensdag het ultimatum verstreek dienden de werkgevers nog een nieuw loonbod in, die uiteindelijk door de vakbond van tafel geveegd werd. "Ze zouden met een verbeterd loonbod komen, die belofte zijn ze niet nagekomen.", aldus de vakbondsman. De vakbonden eisen onder meer een inflatiecorrectie.

Het conflict gaat om de Multimodaal cao die voor 1.300 werknemers in het streekvervoer geldt bij Qbuzz, Arriva en Keolis. Het gaat zowel om machinisten, buschauffeur en stewards.