VVD-Kamerlid: Militairen gratis laten reizen met de trein

VVD-Kamerlid Valstar wil laten onderzoeken of militairen gratis kunnen reizen met de trein. (Foto: Alfenaar)
VVD-Kamerlid Valstar wil laten onderzoeken of militairen gratis kunnen reizen met de trein. (Foto: Alfenaar)

Militairen zouden gratis met de trein moeten reizen. Dat vindt VVD-Kamerlid Peter Valstar. Hij ziet dit als een manier om werken bij defensie aantrekkelijker te maken. Volgens hem zou defensie momenteel 12.000 vacatures open hebben staan wat op termijn doorgroeit naar 20.000. De NS heeft laten weten het idee toe te juichen.

Het Kamerlid ziet dit niet als dé oplossing voor het personeelstekort bij defensie, maar hij denkt wel dat militairen dan zichtbaarder worden in de omgeving. Op die manier hoopt hij dat omstanders ook kunnen nadenken over een een baan bij defensie.

Het idee van Valstar is ontstaan tijdens een bezoek aan Duitsland. Hij zag daar een groep militairen op het station merkte dat zij gratis met de trein mochten reizen. "Dit kunnen we ook in Nederland gaan proberen, dacht ik meteen."

NS: Enthousiast over het idee

De NS heeft tegenover de media laten weten dat ze 'enthousiast zijn over het idee'. Maar voordat het uitgevoerd kan worden moet er besproken worden of het mogelijk is en uitvoerbaar is. Valstar dient daartoe bij de behandeling van de defensiebegroting, woensdag, een motie in. Volgens eigen zeggen heeft hij de steun van de fracties CDA en SGP voor.

Het Kamerlid heeft geen idee wat het vrij reizen per trein gaat kosten. "Ik kan er nog geen financiële sticker opplakken. Laten we eerst uitzoeken of het kan."