Sabotage zorgde dit weekend voor hinder op spoor in Noord-Duitsland

Sabotage zorgde afgelopen weekend voor hinder op het Noord-Duitse spoor. (Foto: Rob Dammers)
Sabotage zorgde afgelopen weekend voor hinder op het Noord-Duitse spoor. (Foto: Rob Dammers)

Het treinverkeer in het noorden van Duitsland heeft zaterdag urenlang stilgelegen vanwege een technische storing. Tegenover de Duitse media kon de Deutsche Bahn melden dat sabotage de oorzaak was. De vervoerder heeft het onderzoek overgedragen aan de politie die deze weer heeft overgedragen aan de Duitse veiligheidsdiensten.

Transportminister Volker Wissing zegt tegenover de Frankfurter Allgemeine dat er communicatiekabels op twee locaties zouden zijn doorgesneden. Uit veiligheidsoverwegingen kon niet worden verteld op welke locaties dit gebeurd is. Een politiek motief wordt volgens Duitse media niet uitgesloten. Aanwijzingen voor terrorisme of buitenlandse betrokkenheid zijn er tot nu toe niet, konden de veiligheidsdiensten melden.

Verstoring

Door de storing lagen zaterdag drie uur lang alle ICE-, intercity- en Eurocity-treinen in Noord-Duitsland stil. De storing trof ook enkele regionale treinen. De intercitytreinen tussen Amsterdam en Berlijn werden omgeleid via Limburg an der Lahn.

Verontrust

Duitse politici hebben afgelopen weekeind verontrust gereageerd op de sabotage en de enorme gevolgen voor het treinverkeer. Onder meer de sociaaldemocratische regeringspartij SPD heeft opgeroepen tot een betere bescherming van de spoorwegen en andere belangrijke infrastructuur.