Spanje schaft mondmaskerverplichting in openbaar vervoer af

Spanje schaft de mondkapjesverplichting in het ov af. (Foto: Pexels)
Spanje schaft de mondkapjesverplichting in het ov af. (Foto: Pexels)

Het Spaanse ministerie van Volksgezondheid schaft vanaf oktober de verplichting op het dragen van mondmaskers in het openbaar vervoer af. De maatregel wordt omgezet naar een aanbeveling. Al eerder schaften Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Portugal de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer af.

De besmettingen in Spanje nemen af, en met name in de risicogroep van 60-plussers. Momenteel zijn er 129 gevallen per 100.000 inwoners wat betekent dat de maatregelen versoepeld kunnen worden. De Spaanse epidemioloog Josep María Argimon stelt dat de mondmasker nog niet direct moeten worden weggegooid. "Dat we de regel aanpassen betekent niet dat we je nu dwingen te stoppen met het dragen van een mondkapje. Zeker voor kwetsbare personen kan het verstandig zijn". Het Spaanse ministerie volgt het advies op van de epidemiologen.

De mondkapjesplicht geldt nog wel in Duitsland en Italië. Vanaf 1 oktober geldt wel een versoepeling in beide laden waarbij het niet meer nodig is om deze te dragen in het vliegtuig. Wanneer de verplichting in het OV geschrapt zal worden is niet bekend. Wel is duidelijk dat er in Duitsland een nieuwe 'infectieziektenwet' is aangenomen waardoor het dragen van een FFP2 mondmasker verlopig nog verplicht blijft.