Treinverkeer tussen Lelystad en Dronten mogelijk pas weer vanaf december hervat

Mogelijk zal het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten pas weer vanaf december hervat worden. (Foto: Silver Spoon)
Mogelijk zal het treinverkeer tussen Lelystad en Dronten pas weer vanaf december hervat worden. (Foto: Silver Spoon)

Het treinverkeer tussen Dronten en Lelystad zal op zijn minst pas weer halverwege december kunnen rijden. De spoorbeheerder is momenteel bezig met voorbereiding voor het volledige herstel van het zeven kilometer lange traject waar twee weken geleden ernstige kortsluiting is ontstaan door een doorgebogen hoogspanningskabel van TenneT.

Over een traject van zeven kilometer moeten onder andere bovenleiding, kabels, seinen en relaiskasten vervangen worden. Volgens ProRail lopen de kosten in de vele miljoenen euro's.

Onderzoek op locatie

De schade is het gevolg van het kortsluiting op vrijdag 2 september nabij Swifterbant waarbij de hoogspanningskabel van de TenneT te dicht bij de bovenleiding is gekomen en voor kortsluiting heeft gezorgd. In de afgelopen dagen is er door aannemers van TenneT en ProRail op locatie de eerste herstelwerkzaamheden uitgevoerd. Daaruit blijkt dat de elektronische spoorinfrastructuur over een lengte van 7 kilometer volledig vervangen moet worden. Zodra dit vervangen is zal dit ook nog eens grondig getest moeten worden wat veel tijd kost.

"We zetten echt alles op alles, omdat we het belangrijk vinden dat de treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden", aldus ProRail regiodirecteur Harro Homan. "Gezien de omvangrijke schade is medio december de snelste mogelijkheid." Hij houdt wel een slag om de arm, want vanwege de verstoorde markt voor levering van materialen en personeelsschaarste, is er kans op verdere uitstel. ProRail heeft aangegeven dat ze hun uiterste best doen om de voortgang scherp in de gaten te houden en indien nodig de boel bij te sturen.

Reisadvies

Reizigers tussen Lelystad Centrum en Dronten kunnen gebruik maken van de NS-bus.

Bron: ProRail