NS presenteert betere cao en hoopt staking te voorkomen

De NS heeft een nieuwe cao gepresenteerd aan de vakbonden. (Foto: Rob Dammers)
De NS heeft een nieuwe cao gepresenteerd aan de vakbonden. (Foto: Rob Dammers)

De NS heeft dinsdag een verbeterd bod gepresenteerd voor nieuwe cao. Hierin staat onder meer vermeld dat NS-personeel een loonsverhoging krijgt van 5 procent en een eenmalige uitkering van 650 euro. Ook bieden ze meer ruimte aan voor verlof en houden ze rekening met inflatie. Ze hopen de vakbonden hiermee tegemoet te komen en de aankomende staking te vermijden.

De spoor-vakbonden zijn het al geruime tijd oneens over de huidige cao van de NS en hebben de afgelopen twee weken een estafettestaking gehouden waarbij het werk in grote delen van het land werd neerlegd, met als hoogtepunt een staking in midden-Nederland waarbij het treinverkeer van het vervoersbedrijf landelijk grotendeels werd neergelegd.

NS trekt boetekleed aan

NS-directeur HR & Organisatie Richard Greve erkent schriftelijk aan de vakbonden dat het spoorbedrijf fouten heeft gemaakt. "We hebben mede door corona laat gereageerd op de krappe arbeidsmarkt. Met alle gevolgen van dien: instabiele roosters, onvoldoende ruimte om vrij te kunnen nemen en uitval", schrijft hij.

Om de vakbonden tegemoet te komen stellen ze voor om met terugwerkende kracht vanaf 1 juli de lonen met 5 procent te verhogen, een eenmalig bedrag van 650 euro uit te keren, en vanaf 1 januari 2023 de lonen te verhogen met 2,5 procent. Ook wil de directie afspraken maken over de inflatieonzekerheid, moeten de jeugdschalen worden afgeschaft en moeten er gekeken worden naar de een verhoging van de pensioenspremies. Ook moeten er afspraken komen dat NS-personeel in vrije tijd niet opgeroepen kan worden.

Vakbonden

De vakbonden hebben aangegeven zich nog op het het cao-voorstel te buigen. Wel laat de spoorvakbond VVMC weten dat ze het bod karig vinden. "Het is een openingsbod en zo moeten we het dan maar zien", stelt Wim Eilert tegenover Nu.nl. Ook kan die vakbond niet op goedkeuring rekenen op de verhoging van 2,5 procent in het volgende jaar.

De FNV heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Ook is nog niet duidelijk of de staking vanaf aanstaande vrijdag wordt doorgezet.