Maandag hinder in Noord-Holland vanwege derde stakingsdag

Maandag hinder in Noord-Holland vanwege derde stakingsdag. (Foto: Thomas van de Meer)
Maandag hinder in Noord-Holland vanwege derde stakingsdag. (Foto: Thomas van de Meer)

Vakbonden FNV Spoor, VVMC en CNV hebben voor maandag een staking aangekondigd. Het is de derde actiedag van de aangekondigde estafettestaking. gedurende de dag rijden er de hele dag helaas vrijwel geen treinen in het grootste deel van de provincie Noord-Holland. Ook internationaal treinverkeer wordt helaas getroffen.

De staking treft de standplaatsen Amsterdam, Hoofddorp en Haarlem die verantwoordelijk zijn voor de regio Noord-West Nederland. De NS adviseert reizigers van, naar en binnen deze regio alternatief vervoer te kiezen of hun reis uit te stellen en kort voor vertrek de Reisplanner te raadplegen. Alternatief busvervoer is niet mogelijk. NS vindt het buitengewoon vervelend voor reizigers die hiermee te maken krijgen.

Langere reistijden

Om de dienstregeling in de rest van Nederland zo goed mogelijk te rijden, rijden we treinen van en naar station Voorhout, Almere Oostvaarders, Amsterdam Bijlmer ArenA en Utrecht Centraal. Toch heeft deze staking ook gevolgen op het treinverkeer in de rest van het land. Het stakingsgebied is namelijk nauw verweven met onze dienstregeling en dat maakt dat ook in de rest van het land reizigers hinder ondervinden van de staking. Dit betekent dat reizigers landelijk rekening moeten houden met langere reistijden en vaker overstappen. 

Bereikbaarheid Schiphol Airpor

Station Schiphol Airport blijft tijdens deze actiedag voor noodzakelijke reizen bereikbaar. Er is beperkt treinverkeer tussen Schiphol Airport en Utrecht Centraal. NS adviseert reizigers voor Schiphol Airport  (als dat mogelijk is ) gebruik te maken van alternatief vervoer. 

Internationaal

Ook internationale treinreizigers ondervinden morgen hinder van de staking.

  • De Intercity Brussel rijdt tussen Rotterdam en Brussel en rijdt minder vaak dan andere dagen.
  • De ICE naar Frankfurt rijdt morgen drie keer vanuit Amsterdam.
  • De IC Berlijn rijdt in Duitsland tot Bad Bentheim.
  • De Nightjet vanuit Wenen rijdt morgen niet verder dan Keulen
  • De Nightjet vanuit Zurich niet verder dan Frankfurt.
  • Thalys en Eurostar rijden niet.

Cao-gesprekken

De NS heeft laten weten de zorgen van onze collega's over de financiële situatie en werk-privé balans heel goed te waarderen, en willen dit daarom graag terug laten komen in de nieuwe cao. Ze benadrukken te maken te hebben met de krappe arbeidsmarkt, stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. "We zien voldoende aanknopingspunten om het gesprek te hervatten voor een goede cao voor onze collega's en praten hier graag over verder met de vakbonden.", zegt de vervoerder.

Aanstaande dinsdag zal Midden-Nederland geraakt worden wat een grote impact zou kunnen hebben op het landelijke treinverkeer van de NS en tot slot zal op woensdag de regio's Oost en Zuid worden opgeroepen om te staken. Mocht dit niks overleveren, dan hebben de vakbonden aangegeven om op korte termijn het hele treinverkeer van NS plat te leggen. Details hierover zijn nog niet bekend.