Vandaag geen treinen bij NS in regio Noord door staking

Op woensdag zal de NS staken in de regio Noord. (Foto: Martijn van Vulpen)
Op woensdag zal de NS staken in de regio Noord. (Foto: Martijn van Vulpen)

De vakbonden FNV, CNV en VVMC hebben NS-personeel opgeroepen om vanaf vandaag te gaan staken. De estafettestaking waarbij het werk om de beurt in diverse regio's zal plaatsvinden vindt plaats van 04:00 uur 's morgens tot 04:00 uur de volgende dag. Als eerste is de regio Noord aan de beurt.

Onder de regio Noord vallen de standplaatsen Groningen, Leeuwarden, Lelystad en Zwolle. De kans is aannemelijk groot dat NS-treinen in of vanuit deze richtingen zullen uitvallen. De regionale treinen van Arriva en Blauwnet zullen gewoon blijven rijden, maar Blauwnet waarschuwt reizigers tussen Zwolle en Enschede om wel rekening te houden met drukkere treinen.

"Wij hebben net de stakingsoproep uitgedaan naar onze leden voor de eerste 24 uursstaking op woensdag in regio Noord. Wij vinden het onbegrijpelijk dat de NS het zover laat komen", liet een woordvoerder van de FNV Spoor maandag weten.  De NS heeft laten weten dat de deur nog steeds open staat voor de vakbonden om verder te praten. "We zien genoeg aanknopingspunten om het gesprek voort te zetten."

Estafettestaking

De komende werkdagen zal de staking steeds in andere regio's plaatsvinden. Aanstaande vrijdag zal het werk in de regio West worden neergelegd. Hieronder vallen onder meer de stations Dordrecht, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Dit zal betekenen dat treinverkeer van en naar deze plaatsen zeer beperkt tot onmogelijk zal zijn. De Qbuzz (R-NET) treinen tussen Dordrecht en Geldermalsen zullen gewoon blijven rijden.

Aanstaande maandag wordt het werk in de regio Noord-West neergelegd wat betekent dat het treinverkeer in Noord-Holland geraakt wordt, en aanstaande dinsdag zal Midden-Nederland geraakt worden wat een grote impact zou kunnen hebben op het landelijke treinverkeer van de NS en tot slot zal op woensdag de regio's Oost en Zuid worden opgeroepen om te staken. De HSL zou door de stakingsacties zowel op vrijdag als maandag getroffen kunnen worden door de stakingsacties.

Mocht de estafettestaking niet tot het resultaat leiden waarbij de NS de vakbonden tegemoet komt met een beter cao-bod, dan zullen er landelijke stakingen volgen.

Reisadvies

Reizigersverenging Rover adviseert reizigers om thuis te blijven op de dagen dat de estafettestaking van start gaat. "Je loopt anders het risico ergens vast te lopen. Neem het zekere voor het onzekere, om te voorkomen dat je straks ergens op een perron komt te staan en geen kant meer uit kunt", zegt directeur Freek Bos. Hij hoopt dat de bonden en de NS elkaar snel zullen vinden in het conflict. Echter lijkt een akkoord nog niet in zicht te zijn.

De NS noemt het jammer dat de acties impact hebben op onze reizigers. Donderdag verwachten we de normale dienstregeling in het gehele land te kunnen rijden. De vakbonden hebben ook voor vrijdag 26 augustus acties aangekondigd in het westen van Nederland. Op dit moment bekijkt NS wat de impact hiervan gaat zijn op het treinverkeer en de reizigers.

Geen rechtsgang

De NS heeft laten weten geen kort geding aan te spannen om de staking tegen te houden. Volgens een woordvoerder is een rechtsgang "juridisch niet kansrijk" geweest. Enkel als er sprake zou zijn als de veiligheid in het gevaar komt, zoals bij grote groepen mensen tijdens een evenement.

Vergoeding

Rover stelt volgens de voorwaarden van NS dat gedupeerde reizigers recht hebben op de regeling Geld Terug Bij Vertraging, en een vergoeding krijgen van maximaal 25 euro voor het gebruik van ander vervoer wanneer er gestaakt wordt. Wel moet aangetoond worden dat de reis ook echt zou moeten worden gemaakt. De exacte voorwaarden en voor hoeveel dagen er maximaal een vergoeding wordt uitgekeerd zal de NS in de loop van de dag bekend maken.

We vinden het jammer dat de acties impact hebben op onze reizigers. Donderdag verwachten we de normale dienstregeling in het gehele land te kunnen rijden. De vakbonden hebben ook voor vrijdag 26 augustus acties aangekondigd in het westen van Nederland. Op dit moment bekijkt NS wat de impact hiervan gaat zijn op het treinverkeer en onze reizigers. Zodra wij hier meer informatie over hebben, informeren wij de reizigers hierover.