Bijna alle SNG Sprinters voorzien van nieuwe opvallende gele neus

Na een ruim jaar is er bijna een eind gekomen met het aanbrengen van de gele kleur op de kop van alle in dienst gestelde SNG Sprinters van de NS. In de hulpwerkplaats Zaanstraat van NS zijn de stellen per werkdag achtereenvolgens met de neus in een speciale spuitcabine geplaatst waar ze een gele opvallende voorkant kregen.

Hoewel nog niet alle treinstellen geleverd zijn, zijn alle blauwe neuzen van de SNG's nu haast uit het spoorbeeld verdwenen. Er zijn nog veertien van deze SNG-treinstellen die nog afgeleverd zullen worden, maar bij CAF, de bouwer in Spanje, al voorzien worden van een gele neus.

Onderzoek naar gevaren Nabo-overwegen

De keuze om vorig jaar de SNG-treinstellen te voorzien van een andere kleurstelling is ontstaan uit een deelonderzoek die voorkwam uit het onderzoek naar de gevaren van Nabo-overwegen. Dit soort overweg kent geen enkele vorm van bewaking en is niet voorzien van licht- en belinstallaties. Het onderzoek is opgestart na het dodelijke ongeluk van twee jaar geleden toen een Sprinter van dit type op een landbouwvoertuig inreed. Hierbij overleed de machinist en raakte de trein zwaar beschadigd. De bewuste overweg die inmiddels verwijderd is stond al bekend als gevaarlijk vanwege het slechte zicht.

Nieuwe 'flow'-stijl

De SNG is niet de enige die genoemd werd in het deelonderzoek naar de zichtbaarheid van spoorwegvoertuigen. De verbeterde kleurstelling is ook onderdeel geworden van de nieuwe 'flow'-uitstraling waarin nieuw en vernieuwd NS-materieel van wordt voorzien. De VIRMm 2/3 dubbeldekstreinen die momenteel bij NS Techniek in Haarlem worden opgeknapt zijn eind vorig jaar gepresenteerd in een nieuwe livrei. Ook de geleasde Vectron van NS, die voor de Nightjet en de IC Berlijn wordt ingezet is ook voorzien van de nieuwe livrei. Ook worden de ICNG-treinstellen in het onderzoek benoemd, waarvan inmiddels duidelijk is dat de Belgische en de toekomstige Duitse variant de nieuwe huisstijl krijgen. De DD-NG die in 2028 in dienst zal moeten komen zal ook de nieuwe kleurstelling krijgen.