Verstoring rond Rotterdam ontstaan door uitval van backup-systeem

De oorzaak van de verstoring van het treinverkeer rond Rotterdam op zondagavond was te wijten aan een uitval van één van de systemen én dat het backup-systeem het werk niet overnam. Dat meldt ProRail op hun website.

De storing vond rond 20:30 plaats waardoor al het treinverkeer rond Rotterdam werd stilgelegd. Omstreeks middernacht kon het treinverkeer weer opgestart worden. Duizenden reizgers die gestrand waren zijn in de nacht met extra treinen alsnog vervoerd om thuis te komen.

Uitval van backup-systeem

"De storing op de verkeersleidingspost in Rotterdam ontstond zondagavond rond 20.30 uur in één van de computers. Via deze computers komt belangrijke informatie binnen over onder andere de positie van de treinen in de regio Rotterdam.", meldt ProRail op zijn website. Normaal is er sprake van een back-up systeem die de taken in geval van een systeemstoring kan overnemen, maar ook die functioneerde niet meer.

"Helaas heeft deze back-up niet goed gefunctioneerd. Er wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak hiervan, maar het lijkt erop dat dit komt vanwege een fout in de software. Meerdere systemen werkten hierdoor niet meer." , vervolgt de spoorbeheerder op zijn website.

ProRail zal een onderzoek uitvoeren naar de oorzaak van de problemen.

Internationale treinen verstoord

Door de verstoring raakten ook veel internationale treinen, zoals de Thalys en de Eurostar verstoord. Een Eurostar vanuit Londen naar Nederland heeft de grens niet kunnen bereiken en reed niet verder dan Brussel. Ook de Thalys had last van de storing en werd opmerkelijk omgeleid via Brabant, waar de trein voor het eerst sinds zelden een stop maakte op Arnhem Centraal.