Prorail legt zonnepanelen aan op station Voorburg

Het station van Voorburg wordt voorzien van zonnepanelen. (Foto: ProRail)
Het station van Voorburg wordt voorzien van zonnepanelen. (Foto: ProRail)

Spoor- en stationsbeheerder ProRail is gestart met de aanleg van tweehonderd zonnepanelen op station Voorburg. De panelen zullen een opbrengst van 85 megawattuur per jaar moet leveren en daarmee 70 procent van de energiebehoefte van het station opwekken.

De eerste paar dagen zijn verkeerregelaars aanwezig. Een stuk van de stalling wordt ingericht als werkterrein, maar er blijft genoeg plaats vrij voor het stallen van fietsen in de onbewaaktste stalling onder het station. Ook zullen fietsers omgeleid worden. De hoofdingang van station Voorburg blijft goed bereikbaar.

Volgens ProRail bouwt een aannemer bouwt allereerst een trappentoren naast het station op. De rolsteigers met ingebouwde trappen zorgen ervoor dat bouwers op een veilige manier gereedschappen mee de rolsteiger op kunnen nemen. Op het perrondak worden gaten geboord in de spanten om de kabels naar de zonnepanelen door te voeren. Een veertien meter hoge schaarhoogwerker brengt alle bevestigingsmaterialen naar het perron dak. Na de bouwvak, begin augustus, worden de werkzaamheden hervat en worden de zonnepalen aangelegd.

Werktijden

De aannemer werkt over het algemeen overdag op reguliere werktijden. Een enkele keer werkt hij in de nacht, omdat er overdag te veel reizigers zijn om bepaalde werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het gaat om drie nachten in de week van 29 augustus. Alle inwoners in de omgeving zijn inmiddels op de hoogte gesteld van de werkzaamheden en de geluidshinder die ze mogelijk zullen ondervinden.

Zonnepanelen

ProRail wil dit jaar ruim 2.000 zonnepanelen plaatsen op diverse stations. Met deze stap wil de spoorbeheerder uiteindelijk in 2030 net zoveel energie op de stations opwekken als er gebruikt wordt.

In februari van dit jaar waren er al veertien stations al voorzien van zonnepanelen, waaronder station Alkmaar-Noord, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Eindhoven Centraal en Delft Campus, die als laatste station volledig energieneutraal is.

Bron: ProRail