In de zomer hinder rond Amsterdam Zuid

Een design-art van de nieuwe Brittenpassage op Amsterdam Zuid (Foto: Zuidasdok)
Een design-art van de nieuwe Brittenpassage op Amsterdam Zuid (Foto: Zuidasdok)

De omgeving van station Amsterdam Zuid zal in de zomer een behoorlijke bouwplaats worden. Van 22 juli tot 3 augustus 2022 voert Zuidasdok er grootschalige werkzaamheden uit aan de fundering voor de nieuwe stationspassage. Dit betekent dat er minder treinen rijden en dat de naastgelegen snelweg dichtgaat in één richting.

Het treinverkeer bij Amsterdam Zuid zal hinder opleveren, en de snelweg A4 en A10 zullen vanaf knooppunt Badhoevedorp tot S109 RAI afgesloten worden. Hierdoor is Schiphol Airport ok lastiger bereikbaar, en worden reizigers gevraagd om rekening te houden met extra reistijd. De aangepaste dienstregeling is volgens de NS ongeveer 10 dagen van tevoren verwerkt in de NS Reisplanner.

Fundering voor de nieuwe stationspassage

In 11 dagen tijd brengt aannemerscombinatie Nieuw-Zuid in opdracht van Zuidasdok 135 funderingspalen en 80 damwanden aan in de dijk waarop de A10 Zuid en het treinspoor liggen. Dit is nodig om volgend jaar delen van het dak van de nieuwe Brittenpassage in te kunnen schuiven. Om de fundering te kunnen bouwen, moet de A10 Zuid over een lengte van zo’n 100 meter worden afgegraven.

Ook zullen in de week van 16 tot en met 22 juli de metrosporen en perrons van de Noord/Zuidlijn bij station Amsterdam Zuid verhoogd en een stukje naar het oosten verplaatst. Hiermee brengt Zuidasdok de sporen en perrons van metro 52 vast op de eindhoogte die ze na de stationsvernieuwing gaan krijgen. In die week zal de Noord/Zuidlijn niet verder rijden dan Europaplein.

Al deze werkzaamheden maken deel uit van het Zuidasdok waarbij de A10 Zuid wordt verbreed en ondertunneld en station Amsterdam Zuid compleet wordt vernieuwd. Zuidasdok is een van de grootste infrastructurele projecten van Nederland. Het project zorgt voor een betere bereikbaarheid van de Amsterdam en van het noordelijk deel van de Randstad, zowel over de weg als met het openbaar vervoer en is een samenwerking van Rijkswaterstaat, ProRail en de gemeente Amsterdam.

Reisadvies

Als gevolg van de werkzaamheden rijden er in deze periode minder treinen van, naar en via Amsterdam Zuid; een aantal rechtstreekse Intercity’s komt te vervallen. Daarnaast is er in de nachten – tussen 01.00 en 05.00 uur - aangepast spoorgebruik op station Amsterdam Zuid en Amsterdam RAI.

Reizigers op het traject Zwolle/ Almere - Schiphol Airport kunnen het beste reizen via Amsterdam Centraal. We adviseren reizigers naar en vanaf Schiphol Airport vanaf 10 dagen en nogmaals kort voor vertrek hun reis te checken in de NS-app of op NS.nl alsook rekening te houden met een langere reistijd en drukkere treinen. In dezelfde periode zijn er ook grootscheepse werkzaamheden tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen.

Informatiekeet

Om het publiek te informeren over alle werkzaamheden openen Zuidas en Zuidasdok op 12 juli tijdelijk een informatiecentrum op het Mahlerplein: de Zuidas Zomer Keet. Van 12 juli tot 4 augustus worden daarvandaan diverse activiteiten en rondleidingen georganiseerd en is er meer meer informatie over het project te vinden. Ook op de website van Zuidasdok is er meer informatie te vinden, en kan er ook worden meegekeken naar de werkzaamheden met de webcam.