NS start proef met live cameratoezicht in treinen

NS gaat als proef live meekijken in treinen waar het aantal overlastmeldingen plotseling toeneemt. Directe aanleiding is een aantal recente incidenten met onder meer een incident met seksueel grensoverschrijdend gedrag in de trein rond Hoorn.

Vorige week pakte de politie een verdachte op, die inmiddels heeft bekend een vrouw langdurig aangerand te hebben. In dit soort gevallen gaat NS in het vervolg - op het specifieke traject - preventief cameratoezicht in de trein instellen en live meekijken. Eerder werden camera’s in de trein alleen na afloop van een incident gebruikt om de dader te kunnen opsporen, wat bijdroeg aan de aanhouding van de verdachte in Hoorn.

Grensoverschrijdend gedrag

NS legt daders van seksueel overschrijdend gedrag - in welke vorm ook - een OV-verbod op. Hierdoor zijn zij niet langer welkom in de trein of op het station. Tot slot gaat NS ook meer aandacht vragen voor de Whatsapp Alert in de trein door onder meer stickers aan te brengen. Via het whatsappnummer 06 13 18 13 18 kunnen reizigers een ongewenste situatie in de trein melden, waarna de meldkamer actie kan ondernemen, bijvoorbeeld door de conducteur, veiligheidspersoneel of de politie in te seinen. Dit nummer is sinds kort ook via de NS Reisplanner app te gebruiken en wordt ook al via de informatieschermen aan reizigers medegedeeld.

Camera's

Het preventief meekijken is een proef en kan nu alleen nog in de sprinters van het type SNG. Straks is dit ook mogelijk in de nieuwe ICNG's en ook de tweede en derde generatie VIRM dubbeldekkers hebben na hun revisie ook camera's in de coupé gekregen die later ook live bekeken kunnen worden. Op dit moment telt NS 6.500 toezichtcamera’s op de stations en 3.500 in de treinen.