Stadler wint definitief aanbesteding voor ruim 500 Flirt treinen voor SBB

De drie verschillende Flirt-treinen die in Zwitserland zullen rijden. (Foto: Stadler)
De drie verschillende Flirt-treinen die in Zwitserland zullen rijden. (Foto: Stadler)

Treinbouwer Stadler heeft definitief de aanbesteding voor de levering van maximaal 510 enkeldeks FLIRT treinstellen voor de Zwitserse spoorwegen (SBB) gewonnen. Nadat een verliezende bieder een klacht had ingediend tegen de toekenning, heeft de federale administratieve rechtbank deze klacht nu afgewezen.

In oktober 2021 hebben de SBB, Thurbo en RegionAlps Stadler een raamcontract ondertekend voor de productie en levering van maximaal 510 enkeldeks FLIRT treinstellen, waarvan er in de eerste ronde 286 stellen geleverd zullen worden. Voor Stadler is dit de grootste order uit haar geschiedenis.

Eerste bestelling

Als eerste bestelling worden er 286 FLIRT-treinen geleverd worden ter waarde van ongeveer 1,8 miljard euro, omgerekend vanuit Zwitserse Frank. Hierna kunnen er volgens de raamovereenkomst maximaal 224 extra treinen geleverd worden. Na ondertekening van het contract zal Stadler meer informatie over de voertuigen publiceren.

"We zijn er trots op dat ons bewezen Flirt-concept zich opnieuw internationaal heeft kunnen bewijzen. We willen SBB bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen", zei Peter Spuhler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stadler, toen Zwitserland vorig jaar oktober naar voren kwam als de winnaar van de aanbesteding. De treinstellen worden volledig in het Zwitserse Bussnang geproduceerd met een Zwitsers aandeel in de toegevoegde waarde van ongeveer 75 procent.

Flirt in twintig landen

De Flirt van Stadler is een gelijkvloerse trein voor lokaal en langeafstandsverkeer. Stadler heeft zijn bestseller tot nu toe meer dan 2.500 keer verkocht in 20 landen en zelf buiten Europa. Ook in Nederland is de Flirt actief bij diverse vervoerders, zoals NS, de R-NET formule, Keolis, Arriva en Connexxion en ook voor de grensoverschrijdende verbindingen van de Duitse Eurobahn in Hengelo, Arnhem en Venlo.