Stadler wint aanbesteding voor levering van ruim 500 Flirt-treinen

De drie verschillende Flirt-treinen die in Zwitserland zullen rijden. (Foto: Stadler)
De drie verschillende Flirt-treinen die in Zwitserland zullen rijden. (Foto: Stadler)

Stadler is bij de Zwitserse Spoorwegen (SBB) naar voren gekomen als de winnaar van de grootste aanbesteding in de Zwitserse spoorweggeschiedenis. De SBB heeft in samenwerking met het privaat-onderneming Thurbo en RegionAlps een raamcontract met de treinbouwer ondertekend voor de levering van maximaal 510 FLIRT-treinen,

Als eerste afroep is een order gepland voor 286 voertuigen met een ordervolume van ongeveer 1,8 miljard euro, omgerekend vanuit Zwitserse Frank. Het contract moet worden gesloten nadat de beroepstermijn van 20 dagen is verstreken.

Grootste aanbesteding in Zwitserland

Stadler was in staat om te zegevieren in een andere internationale aanbesteding en kwam naar voren als de winnaar van de grootste aanbesteding in de Zwitserse spoorweggeschiedenis.

"We zijn er trots op dat ons bewezen Flirt-concept zich opnieuw internationaal heeft kunnen bewijzen. We willen SBB bedanken voor het in ons gestelde vertrouwen", zegt Peter Spuhler, voorzitter van de Raad van Bestuur van Stadler. De treinstellen worden volledig in het Zwitserse Bussnang geproduceerd met een Zwitsers aandeel in de toegevoegde waarde van ongeveer 75 procent.

Flirt in 20 landen

De Flirt van Stadler is een gelijkvloerse meervoudige trein voor lokaal en langeafstandsverkeer. Stadler heeft zijn bestseller tot nu toe meer dan 2.500 keer verkocht in 20 landen en zelf buiten Europa. Ook in Nederland is de Flirt actief bij diverse vervoerders, zoals NS en de R-NET formule, Blauwnet, Arriva en Connexxion en ook voor de grensoverschrijdende verbindingen van de Duitse Eurobahn in Hengelo, Arnhem en Venlo.