Vliegmaatschappij TUI gaat samenwerken met GreenCityTrip

Vliegmaatschappij TUI gaat samenwerken met treinoperator GreenCityTrip. (Foto: Olivier Cabaret           )
Vliegmaatschappij TUI gaat samenwerken met treinoperator GreenCityTrip. (Foto: Olivier Cabaret )

Vliegmaatschappij TUI heeft dinsdag bekend gemaakt dat ze gaan samenwerken met GreenCityTrip om reizigers via de trein naar hun bestemming te brengen. Hierdoor wordt het aanbod van GreenCityTrip aanzienlijk vergroot en wordt het reizen naar verre bestemmingen binnen Europa nog duurzamer en aantrekkelijker.

Straks rijdt de GreenCityTrip van FlyWise ook de reizigers van TUI naar de bestemmingen Kopenhagen, Praag, Wenen, Venetië, Milaan en Florence.

"Waar de trein een gelijkwaardige vervanging kan zijn voor het vliegtuig zullen we dit graag in de schijnwerpers zetten. En ook waar het geen vervanging is maar een waardevolle aanvulling, willen we het onder de aandacht brengen", zegt TUI-eigenaar Arjan Kers in De Telegraaf. Al eerder in 2019 deed de luchtvaartmaatschappij vliegreizen naar Parijs uit de ban.

GreenCityTrip is twee jaar geleden ontstaan en heeft vorig jaar in oktober zijn eerste rit gemaakt. Inmiddels worden er in totaal 14 bestemmingen aangeboden en rijdt de trein twee keer per week vanuit Amsterdam naar de bestemmingen. Elke trein heeft plaats voor 700 passagiers en de bezetting zou inmiddels per trein al 95 procent tellen.

Ondernemer Hessel Winkelman van GreenCityTrip geeft aan dat de trein comfortabeler is dan het vliegtuig: "De trein scheelt bovendien in prijs en stress. Denk maar even aan die lange wachtrijen en annuleringen op Schiphol."

Duurzaam reizen

In deze tijd waarin duurzaamheid, toenemende vliegkosten door belastingen, heffingen en hoge olieprijzen een rol speelt wordt er steeds meer gekeken naar treinreizen om vliegreizen te vervangen. Ook de overheid wil vliegreizen over korte afstand ontmoedigen. Spoorbeheerder ProRail juicht de trein als vervanging van het vliegtuig juist toe: "Er is nog ruimte genoeg op het spoor en zeker in het nachtsegment zijn er kansen te over", zegt een woordvoerder in De Telegraaf. Momenteel is de trein een goede vervanging voor vluchten tot 750 kilometer vanaf de bestemming.