NS maakt nieuwe publieksdag voor ICNG bekend

Links de ICNG die uiteindelijk later de Koploper-treinen zal vervangen. (Foto: Treinenweb)
Links de ICNG die uiteindelijk later de Koploper-treinen zal vervangen. (Foto: Treinenweb)

De NS heeft woensdag bekend gemaakt dat er een nieuwe publieksdag zal plaatsvinden waarin de Intercity Nieuwe Generatie bezocht kan worden. Vanwege de coronamaatregelen werd het evenement vorig jaar november geschrapt. De NS meldt dat de nieuwe publieksdag op zaterdag 2 en zondag 3 juli zal plaatsvinden.

Iedereen is welkom om het nieuwe treinstel te bezichtigen, maar moet zich wel van te voren een tijdslot registreren. Dan kan vanaf donderdag om 9:30 via deze website. Mensen die eerder al uitgenodigd waren hebben inmiddels al bericht gekregen.

Intercity Nieuwe Generatie

De trein zal op Rotterdam Centraal gepresenteerd worden. De Intercity Nieuwe Generatie zal naar verwachting in het najaar van 2022 in dienst komen. Inmiddels worden er door NS diverse testritten uitgevoerd en zullen er binnenkort in een groot tempo nog meer ICNG-stellen ons land binnenrollen. Enkele treinstellen worden voor afbouw teruggestuurd naar de fabriek en een aantal die gereed zijn voor de dienst zullen gewoon in Nederland blijven.

In totaal heeft de NS 99 treinstellen van dit type aangeschaft, waarvan er 79 bedoeld zijn voor het gebruik in het binnenland, en zouden er 20 bedoeld zijn voor inzet in België vanaf 2025. Er is nog een optie open voor 150 stuks waarvan er een aantal mogelijk voor grensoverschrijdende inzet naar Duitsland zullen worden gebruikt. Momenteel doet treinbouwer Alstom onderzoek om dit mogelijk te maken, en zal de NS mogelijk op termijn twee prototypes voor deze dienst bestellen.