NS plaatst statiegeldautomaten voor flesjes op stations

De NS plaatst statiegeldautomaten op de grote stations. (Foto: NS)
De NS plaatst statiegeldautomaten op de grote stations. (Foto: NS)

Vanaf september kunnen reizigers hun plastic flesjes met statiegeld inleveren. Op de vijf stations komen automaten te staan waar ze na het inleveren statiegeld kunnen terugkrijgen. Het gaat om 15 cent per flesje.

De inleverautomaten komen op Amsterdam Centraal, Utrecht Centraal, Rotterdam Centraal, Den Haag Centraal en Eindhoven Centraal en in 2023 zullen er nog eens 17 stations aan toegevoegd worden met een totaal van 50 stations.

De inlevermachines die er straks zullen komen zijn niet alleen geschikt voor plastic flesjes, maar ook voor blikjes, waar vanaf 31 december 2022 ook statiegeld op zit. Gebruikers krijgen eenvoudig hun statiegeld via de Tikkie-app door met hun mobiel de QR-code te scannen waarmee het bedrag binnen enkele tellen op hun bankrekening staat.

Onze ambitie is dat in 2040 de stations afvalvrij zijn. Wij zijn dan ook heel erg trots dat wij deze innovatieve aanpak van het inzamelen van statiegeldflesjes kunnen aanbieden aan de reizigers. Dit draagt bij aan een afvalvrij station, biedt gemak aan de reizigers en is een service aan onze huurders door het centraal aan te bieden op de stations.

Statiegeld op kleine flesjes en blikjes

Per 1 juli 2021 is statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft voormalig staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) met de producenten en importeurs van verpakkingen afgesproken. Inleveren kan bijvoorbeeld ook in de supermarkt of bij het tankstation.

Deze maatregel moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Jaarlijks worden 900 miljoen kleine en 600 miljoen grote plastic flessen frisdrank en water verkocht in Nederland. Door plastic flessen apart in te zamelen op het station, wil NS een bijdrage leveren aan het terugdringen van afval op station en de wettelijke verplichting van producenten en importeurs van verpakkingen om 90 procent van de PET-flessen in Nederland opnieuw te gebruiken. De afgelopen jaren zijn ook plastic bakjes en rietjes vervangen door een milieuvriendelijke variant.