Kabinet zet mondkapjesverplichting om in advies

Een persoon met een mondkapje
Een persoon met een mondkapje

Het kabinet heeft besloten om de mondkapjesverplichting in het openbaar vervoer per woensdag 23 maart af te schalen naar een advies. Dat heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid dinsdag bekend gemaakt. Ook zal het advies om thuis te werken vervallen, evenals het 1G-beleid.

Het kabinet neemt grotere stappen in de versoepeling dan dat het Outbreak Management Team (OMT) aanraadde. Hun advies was om de mondkapjesverplichting niet af te schalen omdat mondkapjes in het openbaar vervoer een "meerwaarde" hebben. Ook adviseerde het OMT om het thuiswerkadvies niet af te schalen. Het kabinet noemt alle aangekondigde versoepelingen verantwoord.

Momenteel moeten de mondmasker gedragen worden in zowel de voertuigen van het gehele ov als de perrons, stations en haltes. De verplichting zal vanaf aanstaande 23 maart ten einde komen, en enkel als advies gelden. De mondkapjesverplichting gold sinds 1 juni 2020.

Overgebleven maatregelen

De enige regel die intact blijft zijn de basisadviezen, zoals handen wassen en niezen in je elleboog. Maar ook de zelfisolatie voor mensen die positief zijn getest op corona.
De coronavaccinaties en de boosters bieden nog steeds voldoende bescherming, beklemtoont Kuipers.

Mondkapjes zijn nog wel verplicht in het buitenland onder meer in het openbaar vervoer van België, echter enkel in de voertuigen en niet op de perrons, stations en haltes. In Duitsland zijn mondkapjes enkel toegestaan als deze van het type FFP2.