Mogelijk in 2026 trappen naar de perrons vanaf Utrechtse Moreelsebrug

Er lijkt een doorbraak in de strijd om de plaatsing van de trappen die de Utrechtse Moreelsebrug moet verbinden met de perrons van Utrecht Centraal. Als alles meezit kunnen voetgangers vanaf 2026 makkelijk naar de perrons wandelen zonder om te lopen via winkelcentrum Hoog Catharijne.

Klépierre, de eigenaar van winkelcentrum Hoog Catherijne lag de afgelopen jaren dwars omdat hij wil dat reizigers vanuit het centrum via Hoog Catharijne naar de perrons lopen en niet via de brug.

De strijd loopt al vele jaren sinds de opening van de Moreelsebrug in 2016, maar volgens de Utrechtse nieuwssite DUIC is er voortgang en kunnen de trappen na 2026 geplaatst worden. "Hierdoor komen de trappen een serieuze stap dichterbij”, zegt wethouder Eelco Eerenberg". Klépierre heeft de plannen voor de trappen als een doorn in het oog gezien. Enkel als de veiligheid in het geding zou zijn zou de uitbater van het winkelcentrum toestemming willen verlenen, maar er lijkt een lichtpuntje  te zijn.

Gemeenteraad

De gemeente Utrecht en spoorbeheerder ProRail hebben inmiddels een onderzoek afgerond naar fe veiligheid en noodzaak van trappen aan de Moreelsebrug. Hiermee is er duidelijkheid over de uitgangspunten voor trappen en er zal samen met ProRail verder gewerkt worden aan de uitwerking en voorbereiding. Bij de bouw van de brug is er al rekening gehouden voor de plaatsing van de trappen.

Ook Harro Homan, regiodirecteur Randstad Noord bij ProRail kijkt uit naar de uitbreiding van de brug: "We zien het dan ook als een goede toevoeging voor de toekomst, om het groeiende aantal reizigers een prettige extra route te bieden van de trein naar de eindbestemming. Het is mooi om daar samen met de gemeente weer een stap dichterbij te zijn."

Wethouder Eerenberg vult aan: "Begin 2023 verwachten we een voorstel aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen op basis waarvan zij een definitief besluit kunnen nemen of de trappen ook echt aangelegd gaan worden."