Arriva WINK rijdt proefritten als batterijtrein

Vandaag en morgenavond zal Arriva in samenwerking met treinfabrikant Stadler een proef doen met een batterijtrein. Hiervoor zal een WINK uit het noorden van het land gebruikt worden.

Het gaat om een WINK-trein die is omgebouwd om volledig tractie te kunnen geven op batterijen. In de normale dienst worden de batterijen-pakketten van deze treinen enkel gebruikt om remenergie in op te slaan die gebruikt wordt voor het energiezuinig optrekken en afremmen.

De eerste testrit wordt deze donderdagavond uitgevoerd op de spoorlijn Almelo - Hardenberg en morgenavond op Arnhem - Doetinchem. Beide spoorlijnen zijn deels voorzien van bovenleiding waarbij alle benodigden testen uitgevoerd kunnen worden. Speciaal voor de proef is de trein op zijn neus voorzien van een Stadler logo.

Batterij-trein

De WINK-trein rijdt sinds april 2021 op de Noordelijke Lijnen van Arriva en is bi-modaal en kan zowel op HVO (Hydrotreated Vegetable Oil) rijden als op een klein batterijpakket. Deze combinatie maakt de WINK daarmee energieneutraal. De batterijen voor de trein worden momenteel enkel gebruikt om de remenergie in op te slaan zodat de emissie wordt beperkt bij het accelereren. Tijdens de proef zal de batterij ook gebruikt gaan worden om volledig tractie te leveren, zodat de trein over grote afstanden volledig op de batterij kan rijden.

De keuze is op de WINK gevallen omdat deze al toelating tot het spoor heeft en door Stadler eenvoudig aan te passen is. Andere treinen, zoals de Flirt Akku waarover Stadler beschikt, de Mireo van Siemens, of de batterijaangedreven Talent 2 van Alstom, zouden een tijdelijke toelating moeten krijgen wat extra tijd zou kosten.

Catalogus Zero Emissie vervoer

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de resultaten worden toegevoegd aan de ProRail-catalogus van Zero Emissie treinvervoer. De provincie Overijssel heeft in maart 2020 al een voorverkennend onderzoek opgestart naar de inzet van duurzame treinen ter vervanging voor de huidige LINT-dieseltreinen. De resultaten die de komende dagen worden aangetoond zullen aan dit onderzoek worden toegevoegd.

Open dag

Omdat de WINK zich normaal nooit laat zien buiten de Noordelijke Lijnen heeft Arriva besloten om aanstaande zaterdag van 10:30 uur tot 13:30 uur de deuren van de WINK te openen op station Doetinchem. Iedereen die de trein van binnen wilt bekijken is hierbij welkom.