NS: Dit jaar geen nieuwe landelijke proef voor fietsreservering

Dit jaar volgt er geen nieuwe proef voor fietsreservering. (Foto: Treinenweb)
Dit jaar volgt er geen nieuwe proef voor fietsreservering. (Foto: Treinenweb)

De NS heeft bekend gemaakt dat ze dit jaar geen nieuwe proef houden voor de verplichte reservering voor het meenemen van fietsen in de trein. Uit de pilot die vorig jaar plaatsvond bleek dat dit veel ongemak opleverde bij reizigers.

Zowel reizigersvereniging Rover als de Fietsersbond spraken over een 'mislukking' en dat de NS definitief moest stoppen met de pilot. "Reizigers spreken van drempels en willekeur en na evaluatie moeten we ze gelijk geven", stelde Rover-directeur Freek Bos vorig jaar, "de reiziger tast in het duister of de fiets nu wel of niet mee kan". Ook de reserveringssite van de NS kampte met technische probemen waardoor de reizigers ongemak opleverden en daarnaast waren reizigers die hun overstap zouden missen niet zeker zijn of hun rijwiel ook in de andere trein mee mocht.

NS: Dit jaar geen landelijk vervolg, wel op de RijnGouwe-lijn

De NS gaf deze week aan dat een nieuwe landelijke uitvoering van de pilot veel voeten in de aarde zou hebben en zegt zich in 2022 te willen concentreren op de terugkeer van reizigers.  De consumentenorganisaties blijven de NS aansporen om meer fietsplekken in de treinen aan te bieden, zodat er ook in de toekomst geen discussie meer nodig zal zijn over een terugkeer van de proef.

De NS heeft laten weten dat ze wel een proef met fietsreservering gaan starten op de spoorlijn Alphen aan den Rijn en Gouda, waar de NS onder R-NET formule rijdt. Volgens de website Alphens.nl moet de pilot meer zekerheid geven op een fietsplek. Daarnaast verwacht NS met de fietsreservering ook de overlast door veel fietsen in de trein voor andere reizigers te verminderen die in het verleden al voor gevaarlijke situaties geleid hebben. De proef op deze regionale spoorlijn gaat op 7 maart in en duurt maximaal 3 maanden.