Verbouwing van stationsgebouw Roermond gestart

Het stationsgebouw van Roermond die de komende maanden onder handen wordt genomen. (Foto: NS / Arno Leblanc)
Het stationsgebouw van Roermond die de komende maanden onder handen wordt genomen. (Foto: NS / Arno Leblanc)

Het station van Roermond wordt vernieuwd. De afgelopen week is een grootscheepse verbouwing van het historische stationsgebouw gestart waarmee het voor reizigers aangenamer moet worden.

De komende maanden vinden er diverse werkzaamheden plaats aan het gebouw. De doorgang vanaf de bushaltes naar het station wordt verbreed en de entree wordt in oude glorie hersteld. Daarnaast komt er een StationsHuiskamer.

"Een grote klus en als het straks klaar is, wordt station Roermond een nog comfortabeler plek om een treinreis te beginnen of te eindigen", zegt stationsmanager Ger Pagters. Veel reizigers maken gebruik van de smalle doorgang bij de bushalte van het station. "Daar willen we hen meer ruimte geven. Daarom gaan de Kiosk en de bloemist op die plek verdwijnen, waardoor er een bredere doorgang ontstaat." De bloemenwinkel zal een nieuwe locatie in het station krijgen.

Historisch gebouw

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. "De tekenen daarvan zijn nog goed te zien", vertelt Pagters. "Waar vroeger een wachtruimte en een restauratie zaten, zijn nog prachtige tekenen van weleer te zien, zoals de grote deuren en ramen. En die gaan we in volle glorie herstellen. Want we zijn ons zeer bewust van de waarde van onze stations als cultuurhistorisch erfgoed."

Een mooi voorbeeld daarvan is de entree, die in 1993 in de huidige vorm is verbouwd. "De architect heeft oude foto’s van het station bekeken en een ontwerp gemaakt dat de oude grandeur van het station weer terug brengt. Uitgangspunt is nu dat het gebouw zoveel mogelijk in zijn originele staat teruggebracht wordt." vervolgt Pagters.

StationsHuiskamer

Ook het wachten op station Roermond wordt aangenamer. De Kiosk verdwijnt, maar een gloednieuwe StationsHuiskamer verschijnt. Daar kunnen reizigers prettig wachten met zicht op actuele reisinformatie. Er zijn warme dranken te koop en diverse versnaperingen. Daarnaast zijn er extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals stopcontacten, gratis wifi en een toilet.

Hoelang de verbouwing gaat duren kan de NS lastig zeggen vanwege onzekerheden door corona. Het streven is om aan het einde van de zomer klaar te zijn.