Nieuwe proef met GPS maakt reizen makkelijker

Vanaf 14 februari kunnen honderd proefpersonen hun reis via GPS laten registeren. (Foto: Maurits Vink)
Vanaf 14 februari kunnen honderd proefpersonen hun reis via GPS laten registeren. (Foto: Maurits Vink)

Vanaf 14 februari vindt er een nieuwe proef in het openbaar vervoer plaats waarmee in- en uitchecken nog gemakkelijker moet gaan. Honderd reizigers kunnen dan via hun smartphone via GPS hun locaties bepalen en vervolgens op hun bestemming dan uitchecken.

Aan de proef doen vijftig klanten van NS en vijftig klanten van Arriva mee. De deelnemers gebruiken een speciale app die de locatie deelt. Aan het eind van de rit checken ze via de app uit, wordt de prijs berekend en krijgen de afzonderlijke vervoerders het bedrag waar ze recht op hebben. Ook hoeven ze met dit systeem niet om te checken als ze overstappen op een andere vervoerder. Om via poortjes toegang te krijgen tot het perron moeten ze de zogenoemde QR/Aztec-code gebruiken die de app laat zien.

"Als mensen met gps vergeten om uit te checken, doet het systeem dat uiteindelijk automatisch", zegt Gerbrant Corbee van OV-betalen, die betrokken is bij het proefproject. "Later dit jaar gaan we kijken of het reizen met gps goed werkt. Pas als dat allemaal goed gaat, gaan we het breder uitrollen", vervolgt Corbee.

Eerdere proeven

Al eerder in 2018 heeft de NS al een kleinschalige proef gestart met het bepalen van de kosten via GPS. Echter is niet bekend wat de resultaten van de proef toen hebben opgeleverd.

Ook op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede-Wageningen heeft er in 2017 nog een proef gedraaid met 'Swipe & Go'. Ook hiermee konden reizigers uitchecken via hun smartphone. Bij Treinenweb.nl zijn geen resultaten bekend over deze proef.