NS adviseert om alleen naar België te reizen mits het noodzakelijk is

Het station van Antwerpen Centraal. (Foto: Treinenweb)
Het station van Antwerpen Centraal. (Foto: Treinenweb)

De NS raadt reizigers af om de trein naar België te pakken, tenzij dat noodzakelijk is. Volgens de NS zitten de treinen overvol en kunnen mensen niet meer voldoende afstand houden. Ook zouden er veel mensen op de perrons achterblijven door de drukte.

Omdat veel mensen de lockdown in Nederland willen ontwijken willen ze naar België toe om te winkelen of om daar uit eten te gaan. De dagjesmensen roepen veel ergernis uit bij onze zuiderburen. Gouverneur Cathy Berx van Antwerpen noemde afgelopen dinsdag de Nederlanders "niet sociaal, niet solidair en onverstandig". Er zijn volgens haar geen juridische mogelijkheden om de Nederlanders te weren.

De bekende Belgische viroloog Marc Van Ranst uitte zich ook al bezorgd in de media: "Ze kunnen hier de maatregelen ontlopen en geïnfecteerd raken. Maar ze gaan naar huis en kunnen vervolgens daar ernstig ziek raken. Dan worden ze in Nederland opgenomen."

NS woordvoerder Arno Leblanc heeft op Twitter gereageerd op de vraag of de NS geen extra treinen kan inzetten. Volgens hem is niet niet mogelijk omdat de NS al alle treinen voor deze dienst al heeft ingezet. Er zijn vier mogelijkheden om naar België te reizen. Dit kan naar Luik via Maastricht, via de IC Brussel vanuit Breda (die momenteel overvol is), de Thalys of Eurostar HSL-trein die enkel te reserveren valt, of de NMBS stoptrein vanuit Roosendaal.

De NMBS heeft laten weten dat zij tussen Puurs - Antwerpen en Roosendaal een langere trein inzetten.

Reisadvies

De NS raadt reizigers tot zondagavond af om de treinen naar België te nemen, mits het noodzakelijk is. Het advies is om via NS Internationaal de Thalys te reserveren waar zitplaatsreservering noodzakelijk is.