OV Chipkaart straks ook geldig naar Emmerich

De plaatsing van OV-chipkaart paaltjes op en rond Emmerich heeft vertraging opgelopen. (Foto: Treinenweb)
De plaatsing van OV-chipkaart paaltjes op en rond Emmerich heeft vertraging opgelopen. (Foto: Treinenweb)

Vanaf maart 2022 kunnen reizigers die vanaf Arnhem Centraal richting Düsseldorf rijden met de RE19 ook gebruik maken van de OV Chipkaart. De chipkaart is geldig op de stations Elten, Emmerich am Rhein en Praest. Hier zal het dan ook mogelijk zijn om in- en uit te checken.

Tot nu toe geldt voor grensoverschrijdende reizen met de RE19 het tarief van de VRR (Verkehrsverbond Rhein-Ruhr)). Op het traject Arnhem - Zevenaar, oftewel in het binnenland, is de OV chipkaart gewoon geldig. De VRR heeft op hun site meer uitleg geplaatst over de aangepaste tarieven.

De plannen zijn een onderdeel van de hervorming van het tariefmodel van de VRR om nog flexibeler reizen te maken met het OV in deze regio. Daarnaast heeft de verhoging van de kosten ook te maken met de coronacrisis. Het tariefmodel is in beheer bij de VRR, en niet bij Abellio die op deze lijn de treinen exploiteert, en in zwaar financieel weer verkeert en vanaf februari haar diensten zal laten overnemen.

Het was de bedoeling dat vanaf januari 2022 de OV-chipkaart paaltjes geplaatst zouden worden, maar de coördinatie en het verkrijgen van vergunningen langer duurde dan gepland meldt de gemeente Emmerich op hun site. "We gaan ervan uit dat grensoverschrijdende pendelaars vanaf maart 2022 met hun OV-chipkaart van Emmerich naar Arnhem kunnen reizen".

Grensoverschrijdende verbindingen met OV Chipkaart

Steeds vaker worden grensoverschrijdende verbindingen mogelijk met de OV Chipkaart. Zo is het ook al mogelijk om sinds augustus van dit jaar gebruik te maken van de chipkaart in de trein tussen Enschede en Gronau. Deze lijn is in exploitatie door Keolis onder de naam Blauwnet, en wordt door de Deutsche Bahn gereden. De Zweckverband Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) is verantwoordelijk voor deze spoorlijn. Ook bij Arriva in Weener en Leer in het Duitse Ost-Friesland is het mogelijk om in- en uit te checken. Daarnaast is het ook mogelijk om bij Arriva de OV Chipkaart te kunnen gebruiken naar Aken en de tussen gelegen stations.