Gemeente Groningen wil groen plein voor Hoofdstation

Het Stadsbalkon voor het Hoofdstation van Groningen (Foto: Rob Dammers)
Het Stadsbalkon voor het Hoofdstation van Groningen (Foto: Rob Dammers)

De gemeente Groningen ziet liever een mooi groen plein als entree van station Groningen. Op dit moment staat er sinds 2007 een plein voor het station die 'het Stadsbalkon' genoemd wordt, maar al jaren is dit betonnen plein voor velen een doorn in het oog.

De politiek in Groningen heeft jaren geleden al de discussie gestart over een eventuele sloop van het plein. Inmiddels heeft een wethouder zich uitgesproken over de wens van de gemeente om een nieuwe vervangende groene entree te realiseren. "We gaan kijken of we daar echt een mooi groen stationsplein van kunnen maken", aldus de wethouder. Als de wens uit zal worden gevoerd betekent dit dat er, tenminste voor een groot deel gesloopt moet worden.

Fietsenstalling

"Je kunt er dan ook minder fietsen kwijt, of misschien wel helemaal geen fietsen meer. Het zou een hele opgave zijn als het lukt, maar ik denk dat heel veel mensen het geweldig vinden. Het zou mooi zijn om het om te bouwen tot een groene stadsentree.", vervolgt de wethouder.

Voor de fietsenstalling zou er geen probleem mogen vormen omdat ProRail in het plan voor de vernieuwing van het station rekening heeft gehouden met een ondergrondse fietsenstalling aan de noordzijde van het station die plaatsbiedt aan 8.000 fietsen. Naar verwachting zouden er verspreid over alle fietsenstalling in 2030 17.500 plaatsen gerealiseerd zijn.

Grote metamorfose

Volgens de plannen van ProRail zal het station van Groningen een grote metamorfose krijgen. Het nostalgische stationsgebouw zal met rust gelaten worden, maar het huidige busplatform zal naar de achterzijde van het station worden gebracht.

De wethouder ziet graag een nieuwe bestemming voor de huidige haltes. "Het busstation eigenlijk toch een winderig en onaantrekkelijk plein. [..] Als de bussen zijn verdwenen dan moet ook dat gedeelte worden omgebouwd tot een 'aantrekkelijk plein. 'Daarbij kan je denken aan kantoren, horeca of andere dingen zodat je ook daar een aantrekkelijk gebied krijgt."