Onbeveiligde overweg bij Oisterwijk gaat dicht

De onbeveiligde oversteek bij het Jonkheerpad in Oisterwijk wordt vanaf 20 december gesloten. (Foto: Treinenweb)
De onbeveiligde oversteek bij het Jonkheerpad in Oisterwijk wordt vanaf 20 december gesloten. (Foto: Treinenweb)

De passantenoversteek over het spoor bij het Jonkheerpad in Oisterwijk wordt afgesloten. Deze Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) levert volgens ProRail gevaren op. Het gebied wordt bezocht door veel wandelaars die langs de Essche Stroom willen wandelen of het landgoed Nemerlaer willen bezoeken.

Spoorbeheerder ProRail is met Brabants Landschap, de eigenaar van de percelen rond de overweg, in gesprek gegaan om tot een veilige oplossing te komen. Hieruit is er door beide partijen besloten om de oversteek vanaf aanstaande 20 december op te heffen, en in 2023 een alternatief te bieden in de vorm van een tunnel. Deze zal ten westen van de huidige overweg komen, op de plek waar de Esschestroom onder het spoor doorgaat. Daarnaast wordt er ook een vlonderpad aangelegd tussen de tunnel en het huidige wandelpad.

Zolang de nieuwe onderdoorgang nog niet gerealiseerd is moeten wandelaars omlopen via de beveiligde overweg aan de Posthoornseweg die ongeveer 700 meter in oostelijke richting ligt.

NABO spoorwegovergangen

In ons land zijn er nog veel NABO-spoorwegovergangen. Deze zijn niet beveiligd met bellen, lichtsignalen en spoorbomen maar enkel voorzien van een andreas-kruis, en voorzien van schrikhekken. Bij een dergelijke oversteekpad moeten mensen zelf alert zijn op een naderende trein. ProRail vindt deze spoorwegovergangen levensgevaarlijk, en heeft al jaren de ambitie om alle NABO's te verwijderen of om te bouwen. Veel NABO's bevinden zich op particulier terrein waardoor het veel tijd kost om een aanpassing te realiseren, sommige NABO's bevinden zich op openbaar terrein waardoor een oplossing, soms zelf tijdelijk tot het definitief is, wel makkelijk te realiseren is.

Om de aanpak van NABO's te versnellen heeft het kabinet voorgesteld dat de overheid ook de bevoegdheid krijgt om zulke overwegen op te heffen totdat deze wordt aangepast. In juli van dit jaar telde ons land nog 219 NABO's. Hiervan zijn er inmiddels al een handjevol afgesloten.