Station Maastricht officieel geopend na 2,5 jaar lange verbouwing

Station Maastricht is na een restauratie van ruim 2,5 jaar in volle glorie hersteld. Het station heeft meer licht en ruimte en past weer helemaal in deze tijd. Daarnaast zijn oude elementen van het monumentale stationsgebouw weer teruggebracht.

Opmerkelijk is dat het stationsgebouw afgelopen woensdag voor de eerste keer officieel geopend werd. Het station werd volledig in gebruik genomen in 1916, maar is toen nooit officieel geopend vanwege de Eerste Wereldoorlog. Omdat het station weer in vroegere glorie hersteld is heeft de NS besloten om er alsnog een feestje van te maken.

Marjan Rintel, president-directeur van NS: "Met deze restauratie hebben we geprobeerd de meer dan 100 jaar geschiedenis van station Maastricht te borgen, zonder de toekomst ook maar een seconde uit het oog te verliezen. Dus net zo veel aandacht voor talloze monumentale details als voor nieuwe, moderne aanpassingen. Het resultaat is een Limburgs visitekaartje van jewelste en voor de reiziger een fantastisch station.”

Visitatiehal

Het station is een monumentaal gebouw naar ontwerp van George van Heukelom. Vroeger was er een speciale plek waar bagage van reizigers uit België werd gecontroleerd. Deze oude 'Visitatiehal' is jarenlang gebruikt als personeelsverblijf van NS, maar is gerestaureerd en weer een publieke ruimte. Voor de hal is de NS nog op zoek naar een horeca-uitbater.

Oude elementen uit het station zijn weer zichtbaar gemaakt. Zoals de enorme wandschildering in de AH to go, de originele fontein in de stationshal en een oude stationsklok. Daarnaast zijn de stationsgevels schoongemaakt en authentieke Mosa vloer- en wandtegels hersteld.

"Met de uitvoering van de restauratie van dit monumentale station hebben we weer voor jarenlang een schitterende monumentaal pareltje”, zegt de Limburgse gedeputeerde Geert Gabriels (natuur, milieu en erfgoed). “Limburg is een provincie met een schat aan monumentale rijkdom, erfgoed en archeologische vondsten. Dat moeten we blijven koesteren. Dat een station als Maastricht - een internationaal knooppunt - onze geschiedenis zo uitstraalt, is in een woord fantastisch."