Station Dordrecht krijgt nieuwe fietsenstalling

De nieuwe fietsenstalling die aan de parkzijde van station Dordrecht moet verschijnen (Foto: ProRail)
De nieuwe fietsenstalling die aan de parkzijde van station Dordrecht moet verschijnen (Foto: ProRail)

De bouw van een nieuwe fietsenstalling aan de parkzijde van station Dordrecht kan van start gaan. Om dit moment feestelijk te vieren hebben ProRail-regiodirecteur Helga Cuijpers, wethouder Rik van der Linden en gedeputeerde Frederik Zevenbergen afgelopen week de een aantal puzzelstukjes van een bouwbord op zijn plaats gelegd.

Helga Cuijpers is enthousiast: "Reizigers kunnen straks veel makkelijker hun fiets parkeren. Dat voorkomt verrommeling en het maakt reizen met de trein extra aantrekkelijk. We gaan de nieuwe entree bouwen met circulaire materialen en er komen zonnecellen op het dak voor de energievoorziening. Zo zorgen we voor een toekomstbestendige en duurzame oplossing."

"Steeds meer mensen ontdekken dat de combinatie OV en fiets een heel aantrekkelijke, gezonde én duurzame manier van reizen is," zegt Zevenbergen, die verheugd reageert op de realisatie van de stalling. "Daarom investeren wij in het fors uitbreiden van het aantal fietsenstallingen bij stations, in heel Zuid-Holland."

Ruim 2.000 fietsen

De nieuwe stationsentree zal plek krijgen voor ruim 2.000 fietsen die verdeeld kunnen worden over twee verdiepingen. Op de begane grond kunnen treinreizigers in, uit en overstappen. Ook komen hier fietskluizen en stallingsplaatsen voor brommers en bak- en kratfietsen, plus de mogelijkheid voor een toekomstige stationswinkel met opslagruimte. Op de tweede verdieping kunnen de meeste fietsen gestald worden, zo'n 1.700 stuks.

De nieuwe stalling krijgt een open en uitnodigende uitstraling. Reizigers hoeven straks niet lang te zoeken waar ze hun fiets kunnen stallen doordat ze straks op borden kunnen zien welke rekken nog vrij zijn. In het glazen dak zijn zonnecellen opgenomen, zodat het station kan voorzien in de eigen energiebehoefte.

Naar verwachting zal de bouw in het derde kwartaal van 2022 van start gaan. Het project wordt gefinancieerd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Dordrecht, Drechtsteden en provincie Zuid-Holland.

Facelift voor stationsgebied

De nieuwe fietsenstalling is de eerste stap in de totale make-over die de gemeente aan het stationsbied wil geven. Rik van der Linden: "Het is het startsein voor een complete facelift van dit gebied. We maken het Weizigtpark nog mooier. We verbeteren de wegen, fiets- en wandelpaden en zorgen zo voor een snelle en prettige manier om van en naar het station te komen. Met straks studenten- en jongerenhuisvesting om de hoek. De nu nog rommelige achterkant, maakt plaats voor een prachtige parkzijde van station Dordrecht."