Vanaf half december extra Sprinters tussen Utrecht en Leiden

Vanaf eind dit jaar zullen er in de nieuwe dienstregeling tijdens de spits twee extra Sprinters gaan rijden. Hiermee wordt het mogelijk om tijdens de brede spits van van circa 6.00 uur tot 10.00 uur en van 15.00 uur tot 20.00 uur elk kwartier een trein op dit traject te nemen.

Met het zetten van een handtekening op een projectbord bekrachtigden gedeputeerde Frederik Zevenbergen, wethouder Inge Nieuwenhuizen van gemeente Bodegraven-Reeuwijk en ProRail-regiodirecteur Helga Cuijpers op vrijdag 24 september 2021 de samenwerking. Hierin zullen er diverse obstakels op dit traject worden verwijderd, waaronder de aanpassing en verwijdering van een aantal (onbewaakte) overwegen, en het aanpassen van de treinbeveiliging en de perrons.

Op 12 december gaat de dienstregeling van 2022 in en kunnen de extra spitstreinen rijden.

Werkzaamheden

De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart. Zo wordt de onbewaakte overweg aan de Vlietkade in Bodegraven omgeleid via een wandelpad onder het spoor door, en zal een zelfde overweg aan de Nieuwerbrugse Dubbele Wiercke verdwijnen. De meeste werkzaamheden staan gepland in de herfstvakantie van van 16 tot en met 24 oktober. Dan is de spoorwegovergang Goudseweg in Bodegraven een periode afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar fietsers en voetgangers kunnen wel gebruik maken van de oversteek.

In diezelfde week zal spooraannemer VolkerRail, in opdracht van ProRail, werkzaamheden uitvoeren tussen Bodegraven en Alphen aan de Rijn. Deels gebeurt dat in de nacht, maar van 22 tot 25 oktober rijden er overdag ook geen treinen vanwege de werkzaamheden.