Stoomlocomotief De Arend verlaat spoorwegmuseum voor een grote onderhoudsbeurt

De Arend in de expositieruimte van het Spoorwegmuseum (Foto: Eriksw )
De Arend in de expositieruimte van het Spoorwegmuseum (Foto: Eriksw )

De replica van De Arend, de eerste officiële trein in Nederland, zal volgende week maandag het Spoorwegmuseum verlaten voor een controlebeurt. Het pronkstuk zal in de werkplaats van de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM) in Hoorn onder handen worden genomen.

De stoomlocomotief wordt op een vrachtwagen gehesen en begin volgende week weggebracht naar Hoorn. Via het spoor is dit niet mogelijk omdat de trein over een bijzondere spoorbreedtte beschikt.

Onderhoud

Om op stoom te kunnen blijven rijden is moet elke 80 jaar het verplichte 'nagelgat-onderzoek' worden uitgevoerd. Dit betekent dat de klinknagels van de ketel worden verwijderd, onderzocht en nieuwe worden teruggeplaatst. Voor dit onderzoek moeten de vlampijpen worden verwijderd. Dit specialistische werk zal door experts van de SHM gedaan worden. Naar alle verwachting is de locomotief in april weer terug.

Geschiedenis

De Arend is de eerste trein waarmee de treindienst in 1839 begonnen is. Lang heeft de Arend niet bestaan, want twintig jaar later werd deze gesloopt. In 1938 heeft de Centrale Werkplaats te Zwolle ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de spoorwegen in Nederland een replica van de toen verloren gegane locomotief De Arend gebouwd. Van tweelingloc de Leeuw waren de originele tekeningen bewaard gebleven, waarmee een replica gemaakt werd van de Arend. Deze staat tot op heden in het Spoorwegmuseum en wordt op publieksdagen nog vaak opgestookt om over een speciaal spoor op het museumterrein te rijden.