'Verplichting mondkapjes wordt versoepeld'

Mogelijk zal de mondkapjesverplichting in het OV vanaf 23 maart vervallen. (Foto: FaceMePLS)
Mogelijk zal de mondkapjesverplichting in het OV vanaf 23 maart vervallen. (Foto: FaceMePLS)

Naar alle verwachting wordt de verplichting van het dragen van mondkapjes in het openbaar versoepeld. Demissionair premier Mark Rutte heeft zondagmiddag in het Catshuis overleg gevoerd over de coronamaatregelen, waarbij er waarschijnlijk besloten wordt om vanaf 25 september de anderhalvemeter-maatregel te schrappen en mondkapjes niet te verplichten op perrons en haltes.

Het thuiswerkadvies wordt naar verwachting niet aangepast waardoor de forens voorlopig nog niet met de het openbaar vervoer zal reizen. Afgelopen vrijdag gaf demissionair minister Hugo de Jonge nog aan dat de plicht op het dragen van mondkapjes in het OV nog gehandhaafd wordt omdat er nog niet duidelijk is wat voor voor effect het oplevert bij kwetsbare personen. Momenteel schommelt het aantal besmettingen al langere tijd tussen de 2000 en 3000 besmettingen per dag wat De Jonge toch nog steeds zorgen baart. Van de volwassenen is er volgens het RIVM 77,1 procent volledig gevaccineerd.

De versoepelingen zullen waarschijnlijk aanstaande dinsdag worden aangekondigd. Onder één van de nieuwe coronamaatregelen valt het laten zien van de Corona-toegangsbewijs in de horeca en de cultuursector, zoals museums en theaters. Het dragen van mondkapjes blijft in de OV-voertuigen wel voorlopig verplicht.