Mooie kleurrijke bouwwanden sieren Leeuwarden

De wanden op het station zijn voorzien van kleurrijke versieringen (Foto: NS)
De wanden op het station zijn voorzien van kleurrijke versieringen (Foto: NS)

Vanaf afgelopen maandag zijn de saaie bouwwanden op station Leeuwarden voorzien van een mooie kunstwerken. Door de verbouwing van het station waarbij onder andere de perronkappen zijn weggehaald en in de oorspronkelijke staat worden teruggebracht is het voor reizigers soms even minder prettig vertoeven op het station.

Volgens de NS en ProRail was het de hoogste tijd om weer wat sfeer in het station te brengen. De bouwwanden zijn noodzakelijk maar NS en ProRail zagen dat hier ook een kans lag om het station een kleurige uitstraling te geven. In de opdracht naar de kunstenaars is meegegeven dat het moest passen in het volgende thema: Ode aan het landschap en daarbij moest rekening worden gehouden dat het station een plek is om te reizen, te beleven en te verblijven. De bouwwanden blijven tot ongeveer maart 2022 op het station aanwezig. De afbeeldingen zijn geschilderd door Roy Schreuders en zijn collega's Arie Arinze, Timber Sommerdijk en Colorblind.

Jim van Leersum, projectmanager ProRail: "Met tijdelijke schilderijen proberen we er zelfs een vrolijke aanblik toe te voegen. Het is een gelegenheid voor kunstenaars om iets te laten zien van wat reizen met de trein en verblijven op stations te bieden heeft en wij zijn heel blij met het resultaat".

Gertrud Kuis, stationsmanager NS: "Een station in verbouwing vraagt altijd veel planning en afstemming vooral 'wanneer de winkel open blijft' en reizigers ook hun trein willen halen. Vanuit NS kijken we hoe we reizigers hierin zou goed mogelijk kunnen helpen maar we willen ook dat de winkels op het station vindbaar zijn en open kunnen blijven. Daar ligt onze eerste prioriteit en daarna kijken we of we een en ander kunnen veraangenamen. In Leeuwarden doen we dat nu door de bouwwanden een ‘mooie look’ te geven, passend bij de functie van het station en de verbinding met de stad. Hiermee is en blijft het station een visitekaartje voor haar omgeving."