Poolse DM'90 stellen krijgen een rode kleurstelling

Een still-shot uit de video die verschenen is (Foto: Raduś Sanok)
Een still-shot uit de video die verschenen is (Foto: Raduś Sanok)

In Polen is het eerste overgekochte DM'90 treinstel in zijn nieuwe kleurstelling op de baan gespot. De door SKPL van NS overgenomen Buffel-dieseltreinen zullen een rode kleurstelling krijgen met gele deuren.

In een video die op YouTube is verschenen is een enkele bak van de tweedelige Buffel-trein te zien die op het werkplaatsterrein gespot is. Het gaat nog wel even duren voordat reizigers met de trein kunnen reizen. Tegenover Treinenweb heeft een woordvoerder van het vervoersbedrijf SKPL verteld dat de treinen uiteindelijk in de dienstregeling van 2022 en 2023 in dienst zullen gaan. Op welke trajecten ze straks te vinden zijn zal later bekend gemaakt worden zodra de toekomstige contracten rond de inzet getekend zijn, vertelt de woordvoerder desgevraagd.

Verkoop aan SKPL

De vervoerder SKPL heeft in september van vorig jaar een koopovereenkomst voor de 32 dieseltreinen met de NS hebben getekend. Echter lag het Roemeense Ferotrans op dat moment nog in in een juridische strijd met NS omdat zij de treinen al in december 2017 hadden overgekocht maar niet kwamen ophalen waardoor de NS financiële schade leed. Met tussenkomst van een rechter is uiteindelijk de koop aan Roemenië ongeldig verklaard.

Wadlopers

Het is overigens niet de eerste keer dat het Poolse SKPL succesvolle zaken doet met de NS. Al eerder hebben zij ook een deel van de serie van de Wadloper-treinen (ook bekend als de DH-serie) overgenomen. Deze worden nog steeds in Polen ingezet en hebben dezelfde kleurstelling als die de DM'90 krijgt.

Technisch gezien zouden de DM'90 treinen gekoppeld met de Wadlopers daar ingezet kunnen worden, maar de woordvoerder heeft tegenover Treinenweb verteld dat er van gekoppelde inzet geen sprake zal zijn. Dit omdat beide stellen een afwijkende maximumsnelheid hebben. Een gekoppelde snelheid zou dan beperkt zijn tot 100 kilometer per uur.