Spoorweghuisje in Den Horn wordt toch gesloopt

Het spoorweghuisje die na jaren van strijd toch ten prooi valt aan de sloop (Foto: Google Streetview)
Het spoorweghuisje die na jaren van strijd toch ten prooi valt aan de sloop (Foto: Google Streetview)

Het iconische spoorweghuisje langs het spoor in het Groningse Den Horn staat zal verdwijnen. Het echtpaar Hendriks heeft inmiddels de deur achter zich dichtgetrokken, waarmee ze de woning opleveren aan ProRail. Die heeft de plannen om de woning te slopen omdat het te dicht bij het spoor staat.

Volgens het spoorbedrijf komt veiligheid van het spoor in geding door het spoorhuisje. Het zou te dicht bij het nieuwe spoor staan. Daarnaast stelt ProRail ook dat de spoorwegovergang, die nu schuin over het spoor ligt, voor gevaarlijke situaties kan zorgen. De spoorwegbeheerder heeft de plannen om de weg aan te passen zodat die haaks op het spoor komt te liggen. Hierbij is het onvermijdelijk dat het huisje gesloopt moet worden. Een ander alternatief waarbij de weg omgelegd kon niet uitgevoerd worden, waarbij de sloop de enige oplossing lijkt.

Verplaatsing

De strijd om het behoud van het huisje uit 1866 speelt al een aantal jaren. In 2017 jaar leek er een doorbraak te zijn in het behoud van de nostalgische woning. Het huisje zou vijftig meter worden verplaatst. Een reusachtige operatie die toen 260.000 euro zou kosten, waarvan het grootste deel voor rekening zou komen voor de provincie Groningen en ProRail en de gemeente Zuidhorn voor 60.000 euro. De woning zou worden opgekrikt en naar een nieuwe fundering op vijftig meter afstand worden geplaatst.

Helaas zijn deze plannen nooit uitgevoerd, want in oktober 2018 leek er al een onzekerheid te komen of het grote verplaatsingsproject nog door zou gaan. Door onbekende redenen zou eigenaar Johan Hendriks dwars hebben gelegen toen de puntjes op de 'i' zouden worden gezet. Een duidelijke redenen voor het afblazen van de hele operatie is nooit bekend geworden.

Onteigening

In hetzelfde jaar is ProRail een onteigeningsprocedure gestart om alsnog de grond over te kopen. Hierbij zou ProRail het pand aan gemeente kunnen verkopen voor één euro, echter zou de gemeente dan wel zelf de dure verplaatsingsoperatie moeten betalen, en zij lieten toen weten dat zij dit niet financiëel willen bekostingen.

Nu de onteigening in gang is gezet heeft het gezin Hendriks inmiddels hun huis verlaten. Momenteel wonen ze in een hotel totdat ze met hun budget een nieuw huis gevonden hebben.