Uniek spoorweghuisje Den Horn wordt 50 meter verplaatst

Een karakteristiek spoorweghuisje in het Groningse Den Horn wordt binnenkort vijftig meter verplaatst, Hiermee moet er ruimte komen om een spoorverdubbeling tussen Groningen en  Zuidhorn mogelijk te maken.

De verhuizing zou volgend najaar al van start moeten gaan. Met de verplaatsing is zo'n 260.000 euro gemoeid. Hiervan betalen de Provincie Groningen en ProRail twee ton. De gemeente Zuidhorn schenkt het resterende bedrag van 60.000 euro.

Het spoorhuisje langs het spoor in Den Horn dateert uit 1866 en is van dit soort huisjes de laatste die nog overeind staat. De afstand van het spoor is twaalf meter, en voor de spoorverdubbeling moet het huisje dus worden verplaatst. Dit is nodig om een nieuwe overweg aan te leggen

Volgens wethouder Henk Bakker (GroenLinks) stemmen de bewoners van het huisje in met de verplaatsing van hun woning.  "Vanwege de veiligheid wordt de overgang in een bocht gelegd. Daarom kan het huisje niet op zijn huidige plek blijven staan’’, zegt Bakker.

Voor de verhuizing zal het huisje dan in een stalen frame van metalen balken worden vastgezet, waarna het huis vijftig meter zal worden verplaatst naar een nieuwe fundering.

Foto: Google Maps
Foto: Google Maps

Bron: DhvN