NS veilt opnieuw treinonderdelen voor liefhebbers

In samenwerking met NS gaat veilingplatform Onlineveilingmeester.nl 207 kavels met materiaal van de NS onder de hamer aanbieden. Zo kunnen geinteresseerden onder meer bieden op verwijsborden, onderdelen van oude SGMm Sprinters en dubbeldeksrijtuigen, diverse soorten treinmeubilair en onderdelen uit de cabines.

Afgelopen dinsdag is de online veiling met oude treinonderdelen in samenwerking met NS geopend. Met de veiling krijgen de items een tweede leven, wat een van de belangrijkste uitgangspunten van NS is. De online veiling sluit een kleine week later, op maandag 5 juli 2021 vanaf 20:00 uur.  De NS hield vorig jaar ook een veiling met diverse oude treinonderdelen. Deze werd toen door BVA Auctions uitgevoerd.

Een duurzame herbestemming

Door middel van de online veiling krijgen de oude treinonderdelen afkomstig van NS een gelukkige nieuwe eigenaar, waardoor de levensduur van deze oude treinonderdelen verlengd worden en een nieuwe functie krijgen. NS wil het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperken en de grondstoffen die ze gebruiken zo lang mogelijk in de roulatie houden. Om die reden heeft NS besloten de oude treinonderdelen die niet meer in de treinen gebruikt kunnen worden online te veilen via veilingplatform. Daarnaast is een online veiling als verkoopkanaal transparant en effectief. In zeer korte tijd wordt er een groot publiek bereikt. 

De trend van nu: upcycle van producten

Je kunt afval verminderen door gebruikte materialen een tweede leven te geven als nieuwe producten door upcycling. Duurzame ontwerpers en maakbedrijven gebruiken onder andere oude treinonderdelen om nieuwe producten te maken. Zo blijven ze van dienst en krijgen ze een geheel nieuwe functie. Voorbeelden zijn design speakers van omroepspeakers, bureau’s van treinplafondplaten, laptophoezen en meditatiekussens van oude treinstoelbekleding en plantenbakjes van prullenbakken. NS en Onlineveilingmeester.nl hopen dan ook dat de kavels die op dit moment in de veiling staan, een soortgelijke bestemming krijgen. 

Eerder in 2019 heeft de NS diverse onderdelen van SGMm Sprinter te koop gezet voor ondernemers.  Met het circulaire gebruik van oude materialen heeft de NS onder meer tafeltennistafels en voetbaltafels laten maken van treinvloeren, en prullenbakjes die nu als plantenbak door het leven gaan. Ook hebben ondernemers inmiddels andere producten uitgebracht die gemaakt zijn van oude NS materialen. Tijdens de Week van Duurzaamheid worden die gepresenteerd.

Kijkdag

Het is mogelijk om de goederen in het echt te bekijken tijdens de kijkdag van de veiling. Deze vindt plaats op vrijdag 2 juli 2021 tussen 13:00 uur en 15:00 uur aan de Maagdenburgstraat 5 in Deventer. Op deze locatie is sinds enkele maanden het veilingplatform gevestigd, waar regelmatig veilingen georganiseerd worden.

De online veiling is op deze website te vinden.