NS start veiling met treinmeubilair en onderdelen

Enkele kavels die op de veiling van BVA Auctions worden aangeboden.    (Foto: NS / BVA Auctions)
Enkele kavels die op de veiling van BVA Auctions worden aangeboden. (Foto: NS / BVA Auctions)

De NS is deze week een eindejaarsveiling begonnen waarbij ze oude onderdelen van treinen verkopen. Het gaat voornamelijk om interieur, meubels en onderdelen uit de oude Sprinter-treinen van het type SGM die momenteel geleidelijk uit dienst gaan. Zo kan er onder meer geboden worden op diverse machinistenstoelen en deuren.

De kavels met meubels bevatten onder meer complete banken die gebruikt werden in de opgeknapte ICR-rijtuigen. Maar ook worden er losse delen van meubels op de veiling aangeboden, waaronder diverse rugkussens en onderdelen voor klapstoelen. Op dit moment staat de teller voor de ruime collectie aan machinistenstoelen gemiddeld op veertig euro

Opmerkelijk is dat de kavels naast interieur ook technische onderdelen van treinen bevatten. Zo kan er geboden worden op afsluitkranen van het remsysteem, pendelstangen, rijcontrollers, relaispanelen of zelfs een compleet kist met diverse verschillende treinonderdelen

Veiling

De traditie dat de NS spoorspullen en ludieke acties op een veiling aanbiedt bestaat al vele jaren. Al eerder in 2014 werd er een bar-rijtuig  op de veiling van Serious Request geplaatst. In 2017 volgde een veiling met een privé-rondrit met 'De Kameel'. In 2018 kon er geboden worden op Sprinter-stoelen en afgelopen jaar ging het oude stationsbord van Amersfoort onder de hamer.

De veiling duurt tot 29 december om 14:00 en is hier te vinden. Wel wijst de NS de liefhebbers erop dat de spullen wel afgehaald in Amersfoort dienen te worden.

Up-cyclen

Niet alleen de verkoop via een veiling, maar ook biedt NS de interieuronderdelen aan om nieuwe producten van te maken. Denk hierbij aan stoelen, treinramen, de bekleding, jashaakjes, bagagerekken en zelfs omroepspeakers. Al eerder hebben up-cycle initiatiefnemers onder meer tafeltennistafels en voetbaltafels gemaakt van treinvloeren, en prullenbakjes die nu als plantenbak door het leven gaan, en zo zijn er ook fotolijstjes, notitieboekjes en reisspelletjes gemaakt van oude vertrekstaten.

Door treinen te strippen van bruikbare onderdelen blijven de materialen in de kringloop en bespaart de NS op 11,7 miljoen kg afval, oordeelde de NS in september vorig jaar. Eerder dit jaar werden er in de tijdelijke up-cycleshop van NS ook nog noodrem-trekkers, vuilnisbakjes en andere up-cycle producten verkocht.