NS introduceert circulair tafelvoetbalspel op Utrecht Centraal

De NS heeft woensdagmiddag op station Utrecht Centraal, in de aanloop van de halve finale vrouwenvoetbal waarin Nederland het tegen Zweden opneemt, een handgemaakte en circulaire tafelvoetbaltafel gepresenteerd. De tafelvoetbaltafel staat vlakbij de stationspiano, zodat zowel reizigers als voorbijgangers een potje kunnen spelen.

Met deze tafelvoetbalspel wil de NS bijdragen aan een plezierige tijd op het station en laten zien dat afval een grondstof kan zijn voor mooie nieuwe producten. Oud-international Anouk Hoogendijk en FC Utrecht speler Sean Klaiber openen samen met Andrea Messelink, stationsmanager Utrecht Centraal, op woensdag 3 juli om 14.00 uur de tafel. Na de inhuldiging was iedereen van harte welkom om te tafelvoetballen met deze sterspelers. De tafelvoetbaltafel staat als proef op station Utrecht Centraal, bij enthousiaste reacties van reizigers is het plan om deze op meer stations neer te zetten.

Halve finale

Stationsmanager Andrea Messelink van NS: "Vanavond spelen de Oranje Leeuwinnen de halve finale. Altijd al een keer willen voetballen met een voormalig Oranje Leeuwin? Dan is dit een mooie kans, want voetbalster Anouk Hoogendijk is vandaag aanwezig om mee te tafelvoetballen."

Het idee achter de voetbaltafel was om iets te ontwikkelen waar reizigers met elkaar plezier aan beleven. Andrea Messelink: "Het leuke van tafelvoetbal is dat je het samen doet. Misschien speel je een potje met vrienden of met andere reizigers. Op deze manier maken we spontane ontmoetingen mogelijk." De eerste tafelvoetbaltafel komt als proef op station Utrecht Centraal te staan. Andrea Messelink: "Als reizigers de tafelvoetbaltafel waarderen, dan kijken we wat de mogelijkheden op andere stations zijn. Hoe leuk zou het zijn als reizigers een trein later nemen omdat ze het spelletje willen afmaken?"

Het artikel gaat onder de foto verder

Foto: Treinenweb
Anouk Hoogendijk en Sean Klaiber (links voor) spelen een potje tafelvoetbal met andere reizigers en liefhebbers..
Foto: Treinenweb

Gerecyclede vloer

Het tafelvoetbalspel is namelijk gemaakt van oude vloeren uit dubbeldekstreinen. Door onder andere afgedankte treinvloeren te transformeren tot tafelvoetbaltafel krijgt bij het opknappen van treinen inmiddels 98% van de materialen een tweede leven. Ilse de Vos van Eekeren, Expert Circulair van NS : "Na 20 jaar trouwe dienst geven wij onze dubbeldekstreinen een flinke opknapbeurt, zodat de treinen nog eens 20 jaar mee kunnen. Een oude treinvloer die 5,7 miljoen km door Nederland heeft gereden, is in onze ogen nog steeds waardevol. Door er een nieuw product van te maken, krijgt de vloer een tweede kans."

Handgemaakt

De tafelvoetbaltafel is gemaakt door de Haarlemse broers David en Rick van der Veldt. Met hun bedrijf Veldtwerk maken zij nieuwe producten van afval. Ilse vertelt: "Ik ben op zoek gegaan naar ondernemers die van onze afvalstromen uit de NS Werkplaatsen nieuwe producten kunnen maken. Dit om onze ambitie te realiseren: 100% circulaire treinen."

Tegenover de NS werkplaats Treinmodernisering in Haarlem ligt het MAAK-complex, een verzameling van allemaal ambachtelijke en innovatieve ondernemingen. Ilse vervolgt: "Daar hebben we een workshop georganiseerd voor een diverse groep MAAK-ondernemers. Tijdens deze sessie kwam David van Veldtwerk met het idee om van oude treinvloeren een tafeltennistafel en tafelvoetbaltafel te maken. Vervolgens heb ik binnen NS gekeken waar we deze een mooi plekje konden geven en zo is het balletje gaan rollen."

Correctie: Voorheen werd abusievelijk Mark van der Maarel genoemd als speler, dit moest Sean Klaiber zijn. We hebben dit aangepast

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb

Foto: Treinenweb