NS ziet aantal abonnementen sinds versoepeling van maatregelen weer stijgen

Er is na de afgelopen corona-persconferentie geen daling te zien in het reizigersaantal. (Foto: NS)
Er is na de afgelopen corona-persconferentie geen daling te zien in het reizigersaantal. (Foto: NS)

Sinds de versoepeling van het reisadvies door het kabinet ziet NS het aantal abonnementen weer stijgen. Vorige maand werd dat advies aangepast, waardoor iedereen weer van het OV gebruik mag maken.

Sinds de versoepeling van het kabinet om het OV verder open te stellen ziet de NS een lichte stijging te zien in het aantal abonnementen. Daarnaast zien ze ook dat reizigers met NS Flex hun abonnement weer activeren.

Op pauze tijdens coronacrisis

Voor corona had NS ruim 2,5 miljoen abonnementhouders. Ruim 92 procent van hen heeft ervoor gekozen het abonnement tijdens de coronacrisis te behouden. Voor veel van die reizigers gaf de mogelijkheid om het NS Flex abonnement te pauzeren de doorslag. Gebruikers kunnen dan zelf kiezen voor NS Flex zonder Abonnement, waardoor ze geen maandelijkse abonnementskosten hebben, maar tijdens reizen geen kortingstarief betalen. Tijdens de coronapandemie konden reizigers kosteloos overstappen van een oud klassiek NS-abonnement naar NS Flex.

"Na de gestage stijging van reizigers, laat ook de voorzichtige groei aan abonnementhouders zien dat reizen met de trein echt weer in de lift zit", aldus Marjan Rintel, president-directeur van NS. "Onze dienstregeling is daar weer helemaal klaar voor, want vandaag is die nagenoeg terug op het niveau van voor corona. Een belangrijk moment voor NS na een zware periode waarin we veel hebben moeten vragen van onze reizigers en collega's."

NS Flex

Eind 2019 introduceerde NS een nieuwe standaard voor abonnementen: NS Flex. Daardoor zitten abonnementhouders nergens aan vast en kunnen ze maandelijks schakelen tussen abonnementsvormen of het abonnement pauzeren, waar juist in de onzekere coronatijd behoefte aan was. Omdat tijdens grote delen van de coronacrisis er alleen noodzakelijke reizen gemaakt konden worden, hebben veel abonnementhouders hun abonnement omgezet naar NS Flex en de pauzeknop ingedrukt. Het voordeel van NS Flex is dat de reizen die gemaakt zijn achteraf gefactureerd worden. Reizen op Saldo is dan niet meer mogelijk.

Het aantal abonementhouders van NS Flex is sinds het begin van de coronacrisis verdubbeld. Nu de crisis op z'n einde komt, kunnen reizigers hun abonnement weer activeren zodra ze weer vaker van de trein gebruikmaken.