NS rijdt weer volledige dienstregeling als voor corona

NS rijdt weer volledige dienstregeling als voor corona (Foto: Alfenaar)
NS rijdt weer volledige dienstregeling als voor corona (Foto: Alfenaar)

De dienstregeling van NS is weer op het niveau als voor corona. Vandaag zijn de laatste stappen gezet in het opschalen van de dienstregeling, waardoor onder andere de intercity tussen Amsterdam en Eindhoven weer iedere tien minuten rijdt. Zo rijdt dus ook weer de directe intercity tussen Enkhuizen en Heerlen.

NS-directeur Marjan Rintel noemt de uitbreiding van de dienstregeling een belangrijk moment, omdat daarmee een einde komt aan een zware periode voor personeel en reizigers.

Oude niveau

Sinds begin mei is NS al bezig de dienstregeling weer geleidelijk terug te brengen op het oude niveau. Alleen extra forensentreinen en uitgaanstreinen rijden nog niet. Op 5 juli gaan alle nachttreinen wel weer rijden. Het gaat dan om de uitgaanstreinen op de trajecten Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort, Nijmegen-Utrecht en Rotterdam-Eindhoven-Utrecht. Het nachtnet in de Randstad is gewoon blijven rijden.

Na de versoepelingen van het reisadvies door het kabinet is er een gestage stijging te zien in het aantal treinreizigers. Gemiddeld ziet NS ruim 40 procent van het gebruikelijke aantal reizigers weer terug. In het weekend ligt het aantal reizigers op ruim 60 procent ten opzichte van 2019. Het OV is weer voor iedereen, maar het advies is wel om drukte te mijden.

Treinwijzer

Wel adviseert de NS haar reizigers, die vooraf meer inzicht willen in drukte in de trein, dat ze hun reis van te voren aanmelden via de Treinwijzer vanuit de NS-app. Reizigers ontvangen dan ook een melding als hun reis te druk lijkt te worden en kunnen dan ook een trein eerder of later nemen.