Boete voor machtsmisbruik NS bij Limburgse aanbesteding is van tafel geveegd

De boete voor machtsmisbruik NS bij Limburgse aanbesteding is van tafel geveegd (Foto: Rob Dammers)
De boete voor machtsmisbruik NS bij Limburgse aanbesteding is van tafel geveegd (Foto: Rob Dammers)

De boete van 41 miljoen euro die de NS opgelegd kreeg vanwege vermeend machtsmisbruik bij de aanbesteding van van het openbaar vervoer in Limburg is van tafel geveegd. Het hoger beroep die de ACM heeft aangespannen is afgewezen.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft het hoger beroep die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had aangespand afgewezen. Afgelopen donderdag heeft minister Hoekstra van Finananciën het besluit in een kamerbrief uitgelegd aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Al eerder leek het er al op de NS vrijuit zou gaan. De rechtbank in Rotterdam had al beslist dat er geen bewijs was waarmee NS haar machtspositie misbruikt zou hebben. Hoewel ACM eerder al een link had ontdekt tussen de marktposities van het openbaar vervoer in limburg en het hoofdrailnet, bleek dat de rechter hier niet in mee ging, omdat er te weinig onderzoek naar was uitgevoerd. Ook zou volgens het CBb de ACM geen bewijs hebben aangeleverd dat de NS gepoogd heeft om te dwarsbomen dat andere vervoerders de stoptreinen in de provincie Limburg zouden overnemen.

Met het besluit van het CBb is er een eind gekomen aan de procedure.