NS haalt piano op Utrecht Centraal weg na herhaaldelijke vernielingen

Een stationspiano die bespeeld wordt. (Foto: Treinenweb)
Een stationspiano die bespeeld wordt. (Foto: Treinenweb)

De NS gaat na zeven jaar de stationspiano van Utrecht Centraal weghalen. De afgelopen jaren werd het muziekinstrument meerdere malen vernield, en ook vorige week is deze opnieuw ten prooi gevallen aan vandalen.

Tegenover DUIC heeft NS aangegeven dat het jammer is dat de piano van het Centraal Station verdwijnt: "De piano is een mooie toevoeging op stations die zorgt voor verbinding, maar als mensen moedwillig vernielingen blijven aanbrengen dan houdt het op", zegt een woordvoerder van de NS.

De stationspiano werd al meerdere keren vernield. Zo moest de piano in 2019 al worden vervangen omdat deze na vandalisme zwaar beschadigd was. Vorige week was het weer raak. "De piano is weer zo erg beschadigd dat de kosten oplopen tot ruim 10.000 euro", vertelt de woordvoerder tegenover de regionale nieuwswebsite.

Maatregelen

De NS had eerder al een aantal maatregelen getroffen om vernieling tegen te gaan. Zo werd er een slot aangebracht om de klep boven de toetsen 's nacht op slot te kunnen zetten, en werd er een speciale folie met een houtmotief aangebracht om krassen tegen te gaan, maar ook dat bleek niet te helpen. Na de vernieling van afgelopen week zullen reizigers voorlopig geen deuntje kunnen spelen op Utrecht Centraal.

De piano's op andere stations blijven wel staan. Momenteel zijn er ruim 15 piano's te vinden op onder meer Amsterdam Centraal, Den Haag en Eindhoven.