Eerste ÖBB Nightjet aangekomen op Amsterdam Centraal

Vanmorgen om 10:43 uur is de eerste commerciële Nightjet in Amsterdam Centraal gearriveerd. De nachttrein van de Oostenrijkse ÖBB verbindt Amsterdam met Innsbruck en Wenen. Met de nieuwe verbinding is er voor het eerst sinds 10 jaar geleden weer een nachttrein met Oostenrijk, en sinds 2016 weer een algemene reguliere nachttrein.

De Nightjet uit Oostenrijk kwam dinsdagmorgen onder toeziend oog van een hoop publiek Amsterdam Centraal binnen op spoor 2. Aan boord bevonden zich onder meer de Oostenrijkse minister van Mobiliteit en de directeur van het Oostenrijkse spoorbedrijf ÖBB. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven en NS president-directeur Marjan Rintel hebben de Nightjet verwelkomd. De trein vertrok maandagavond om 20:13 vanuit Wenen.

Bij de eerste rit werd vanwege werkzaamheden omgereden via Venlo terwijl de trein normaal gesproken bij Arnhem de grens passeert. Hierdoor zijn de aankomst en vertrektijden anders dan normaal. Omstreeks 19:02 zal de Nightjet weer terugreizen naar Wenen en Innsbruck. Normaal is dit volgens planning om 19:38.

Route

De Nightjet zal heeft twee bestemmingen in Oostenrijk waar die vandaan vertrekt en heen rijdt. Dit zijn Wenen en Innsbruck. Bij vertrek vanuit Amsterdam zullen de treinen via Utrecht en Arnhem naar Keulen rijden, waarbij er in Keulen-West een wissel van de locomotief plaatsvindt. De NS-Vectron locomotief wordt dan vervangen door een Taurus of een Vectron van de ÖBB zelf. Ook het NS-personeel maakt plaats voor ÖBB-personeel. Daarna rijdt de trein via Frankfurt door naar het Duitse Neurenberg, waar de trein in de vroege ochtend gesplitst zal worden met een deel naar Wenen, en een deel naar Innsbruck.

Voor de Nightjet zijn er zitplaats-tickets vanaf 29,90 euro te koop, en slaapplaatsen vanaf 59,90 euro.

Uitstel door Coronacrisis

Aanvankelijk was het de bedoeling om de Nightjet al vanaf 13 december 2020 te laten rijden. Helaas moest deze datum vanwege de coronamaatregelen worden uitgesteld. Vanaf eind mei start ÖBB met het heropenen van het netwerk van nachttreinen naar diverse bestemmingen in Europa. De Nightjet Wenen - Amsterdam maakt hier onderdeel van uit.

"Door op 25 mei te starten met de nieuwe verbinding willen we voorbereid zijn op het moment dat we alle reizigers weer kunnen verwelkomen", liet de NS eerder al weten.

Reisadvies Corona

De Nederlandse overheid heeft pas geleden het generieke reisverbod aangepast naar landspecifieke adviezen aan de hand van kleurcodes per land. Dit geeft reizigers weer meer mogelijkheden om te kunnen reizen. Op dit moment geldt voor Duitsland en Oostenrijk een ‘oranje’ kleurcode: reis alleen indien strikt noodzakelijk en raadpleeg vooraf de website van de Nederlandse overheid.

Voor reizen met de Nightjet is vanwege Corona een negatieve uitslag van een PCR-test, antiallergeentest of thuistest verplicht. Aan boord van de trein kan hierop door ÖBB-personeel worden gecontroleerd. Het mondkapje is enkel verplicht als je in een coupé vergezeld bent van onbekende reizigers. Of als je buiten je coupé bevindt.

  • In een aankomende reportage zullen we nader ingaan op de reismogelijkheden met de Nightjet.