Kabinet: Tot en met 15 mei negatief reisadvies voor buitenlandse reizen

Tot en met 15 mei geldt er een negatief reisadvies voor buitenlandse bestemmingen (Foto: NS)
Tot en met 15 mei geldt er een negatief reisadvies voor buitenlandse bestemmingen (Foto: NS)

Tot en met 15 mei blijft er een negatief reisadvies gelden voor reizen naar het buitenland. Het kabinet roept mensen op om niet naar het buitenland te reizen, tenzij het strikt noodzakelijk is.

De maatregel geldt volgens voorbeelden van overheid niet voor ernstige familieomstandigheden of voor werk dat echt niet uitgesteld kan worden en waarbij fysieke aanwezigheid absoluut nodig is. Ook in de meivakantie blijven internationale reizen een te groot risico voor de verspreiding van het coronavirus.

Reisbeperkingen per land

Na 15 mei wil de overheid kijken naar de mogelijkheden om specifieke reisadviezen per land te geven. Hiermee kunnen er versoepelingen mogelijk zijn voor landen met een laag besmettingsrisico. Ook begint het kabinet vermoedelijk vanaf 10 april samen met de reissector met proefreizen. Deze moeten uitwijzen hoe vakanties naar andere landen straks weer veilig en verantwoord kunnen worden opgestart. Samen met het voorstel voor Europese vaccinatie- en testbewijzen moeten internationale reizen hiermee zo snel als mogelijk weer veilig worden.

Proefreizen

Zo wordt er eerst gekeken naar proeven met een pakketreis met enkele beperkingen naar Rhodos per vliegtuig. Later volgt er een tweede pakketreis met iets meer bewegingsvrijheid. Nog wat later komen er ook proefreizen komen voor auto-, bus-, cruise- en treinvakanties die de komende periode nog worden uitgewerkt, waarbij er ook gekeken wordt hoe sneltesten toe te passen zijn. Mocht er aanleiding zijn voor nieuwe maatregelen dan kunnen de proefreizen worden onderbroken of uitgesteld.

Onderzoek

Het doel van de proefreizen is om te onderzoeken onder welke voorwaarden mensen veilig en verantwoord kunnen reizen. Een onafhankelijk onderzoeksbureau zal de data uit de testreizen evalueren. De bevindingen moeten eind april worden opgeleverd.