NS biedt nu 900 wandeltochten rondom stations aan

Hoofdconducteur Jan Vis en President-Directeur Marjan Rintel maken een ommetje rondom Breukelen. (Foto: NS)
Hoofdconducteur Jan Vis en President-Directeur Marjan Rintel maken een ommetje rondom Breukelen. (Foto: NS)

Treinreizigers trekken massaal wandelschoenen aan. Dat blijkt uit onderzoek van NS onder 755 treinreizigers. Sinds deze week heeft de NS het 900e stations-ommetje geïntroduceerd. NS President-directeur Marjan Rintel liep als eerste deze nieuwe stationswandeling die van start ging vanaf station Breukelen.

Uit een onderzoek van de NS is gebleken dat sinds de coronapandemie 39% van de treinreizigers is begonnen met vaker te gaan wandelen. Bijna de helft (49%) van de jongere treinreizigers (leeftijd 18-34 jaar) is door corona meer gaan wandelen. De belangrijkste redenen om te wandelen zijn fit blijven en het hoofd leeg maken. Vooral reizigers onder de 34 jaar wandelen om het hoofd leeg te maken (66%). Driekwart van de treinreizigers geeft aan alleen of met een partner te wandelen. 40% staat er voor open om met nieuwe mensen in contact te komen door samen te wandelen. Jongeren (bijna de helft) staan hier meer voor open dan reizigers van 35 jaar of ouder.

Stationsommetjes

De NS ziet dat het aantal downloads van de routebeschrijvingen van de wandeltochtjes de laatste tijde flink gestegen zijn. Deze zijn te vinden op de website van Reisjefit. Deze gratis wandelingen van NS, in samenwerking met Wandelzoekpagina.nl en Wandel Bart, beginnen en eindigen bij een station in de buurt. NS wil hiermee wandelen in de eigen omgeving stimuleren en zodra het weer kan, is het een kans om Nederland te voet te verkennen. Volgens de NS is in 2020 het aantal gedownloade stationsommetjes gestegen met 47 procent ten opzichte van het jaar daarvoor (385.000 downloads in 2020 tegenover 262.000 in 2019, in de periode mei tot en met december)

Negenhonderdste wandeling

Om te vieren dat er maar liefst 900 gratis wandelroutes beschikbaar zijn via Reisjefit.nl trokken president-directeur Marjan Rintel en conducteur Jan Vis deze week de wandelschoenen aan om te wandelen rondom station Breukelen. De wandeling is ontwikkeld door oud NS’er Wandel Bart. Marjan Rintel: "Elke dag probeer ik een wandeling te maken. Vaak trek ik er samen met een collega op uit. Dat persoonlijke contact is een fijne aanvulling op alle online meetings en zo blijf ik meteen goed in beweging." In elke provincie op in totaal 15 stations hangen grote posters met een uitgelicht stationsommetje. Wandelaars kunnen de QR-code scannen om de wandelroute op hun telefoon te openen en direct starten met het ommetje.

Supporter van bewegen

Omdat eerder uit een onderzoek van KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) is gebleken dat reizigers niet enkel gebruik maken van openbaar vervoer op hun bestemming aan te komen, maar ook gebruikmaken van de benenwagen, is de NS om die reden al jaren Supporter van Bewegen. Zo moedigen ze iedereen aan om in beweging te komen of blijven.

Dat doen ze met de bekende NS-wandelingen, maar ook door het gratis beschikbaar stellen van wandelingen die vertrekken vanaf 315 stations. Het station is een ideaal vertrek- of eindpunt, hier kunnen wandelaars terecht voor bijvoorbeeld een kop koffie of een toiletbezoek. Daarnaast is NS aanwezig bij allerlei hardloop- en wandelevenementen om de deelnemers aan te moedigen. Ook ontwikkelde NS een serie Trailroutes voor de hardloper die eens wat anders wil.