Vakbond FNV biedt petitie aan tegen sluiting van NS servicebalies

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Meer dan 21.000 reizigers zijn tegen de sluiting van de servicebalies op diverse NS-stations. Zij hebben een petitie getekend die aanstaande vrijdag door de vakbond FNV wordt overhandigd aan het bestuur van de NS. De sluiting van de balies is omstreden bij een groot aantal reizigers.

De FNV is al langer tegen de sluiting van de balies. Naar hun mening komen de serviceverlening en ‘sociale veiligheid’ op de stations in gevaar. Ook zouden er volgens de bond driehonderd banen in gevaar zijn. "Als NS veranderingen nodig vindt, laat de medewerkers dan meedenken. Zij weten het beste wat de behoefte van hun klant is."

Ticketverkoop

In december van vorig jaar maakte de NS bekend dat ze 15 van de 36 vaste ticketservicebalies willen opheffen. In plaats daarvan moeten er op meer stations servicezuilen komen waar reizigers hulp kunnen krijgen met het kopen van een kaartje. De wijziging is hard nodig omdat er volgens de vervoerder steeds minder tickets bij de balie worden verkocht.

Niet alleen de FNV is tegen de plannen, maar ook reizigersvereniging Rover is kritisch over de plannen. Zij geven aan dat ze de keuze van de Ns wel begrijpen, maar liever een alternatieve manieren zien om serviceverlening te bieden. Zo zouden er gezamenlijke balies kunnen komen met andere vervoerders.

Bezuinigingen

Afgelopen jaar in juli maakte de NS bekend dat ze vanwege de coronacrisis flink moeten bezuinigen. De maatregelen zouden nodig zijn omdat de vervoerder tot aan 2025 zo'n 4,7 miljard euro aan omzet dreigt mis te lopen. Ook zullen er 2300 banen geschrapt worden, en zullen er 2500 NSérs met pensioen gaan. Mensen van wie een baan verdwijnt krijgen een nieuwe functie aangeboden binnen het bedrijf.