Mobiel bereik mogelijk in eerste HSL-tunnel

De Tunnel Oude Maas tussen Rotterdam en Breda (Foto: Ton Poortvliet (Min. I&W))
De Tunnel Oude Maas tussen Rotterdam en Breda (Foto: Ton Poortvliet (Min. I&W))

De eerste stap voor een beter mobiel bereik in de HSL-tunnels is gezet. Vanaf vandaag kunnen treinreizigers die door de Tunnel Oude Maas tussen Breda en Rotterdam rijden genieten van een goede ontvangst op hun telefoon, en dus ook mobiel internet.

Tot aan medio 2023 zullen ook de andere tunnels op de HSL volgen, waaronder ook de acht kilometer lange Groene Hart tunnel. De aanleg van de antennes in de 2,5 kilometer lange tunnel is uitgevoerd door ProRail, Infraspeed en telecomproviders KPN, T-Mobile en Vodafone. Het meeste werk is er uitgevoerd tijdens een buitendienststelling in van het spoor in november vorig jaar.

De komende weken zullen de betrokken partijen het systeem goed monitoren en verder optimaliseren.

Aanleg

De aanleg van het systeem is behoorlijk complex en kan hoofdzakelijk alleen plaatsvinden als het spoor buitendienst gesteld wordt. In de meeste gevallen gebeurt dit tijdens een langdurige buitendienststelling waarbij er ook andere werkzaamheden aan het spoor worden uitgevoerd.

Ook moeten de systemen bestand zijn tegen de druk die bij snelheden van 300 kilometer per uur ontstaan. Daarom zijn er windtunneltesten uitgevoerd met de antennes en zijn extra goed beveiligde kasten ontwikkeld voor technische apparatuur. Omdat de aanleg complex is werd er al in 2017 gestart met de voorbereidingen.

Volledige dekking

De komende tweeëneenhalf jaar jaar zullen ook de andere vier tunnels van een beter ontvangst worden voorzien. De ervaring die opgedaan is bij de aanleg in de Tunnel Oude Maas zal volgens ProRail ook gebruikt worden voor de andere HSL-tunnels. Met het betere bereik in de tunnels zal het straks ook mogelijk worden om WiFi in de ICNG te kunnen gebruiken.