Dienstregeling maandag van start gegaan met veel uitval

 (Foto: NS)
(Foto: NS)

Vanaf maandag rijdt NS weer de reguliere dienstregeling van voor de sneeuw- en vorstperiode. Echter is de dienst niet volledig opgestart en was er sprake van veel uitval van intercity-treinen in vooral de Randstad en de Flevopolder.

De NS gaf zondag nog aan dat reizigers maandag nog rekening moesten houden met uitval van treinen, en dat machinisten door de ijzelverwachting met 'code rood' later hun trein konden opstarten. Hoewel er geen problemen zijn geweest met personeel, zijn er toch veel treinen uitgevallen.

"We houden er rekening mee dat treinen meer storingen geven dan we gewend zijn, omdat ze vorige week in extreme kou stil hebben gestaan. Op onze werkplaatsen werken collega’s met man en macht om alle treinen zo snel mogelijk op het spoor te krijgen.", schrijft de NS op hun website. "Desondanks is het mogelijk dat treinen uitvallen, we minder treinen rijden, of dat we kortere treinen rijden dan reizigers van ons gewend zijn. Daardoor kan het drukker zijn. We realiseren ons dat dit een vervelende situatie is voor reizigers. Check kort voor vertrek de reisplanner.", schreef de NS zondag.

Door de extreme kou van afgelopen week moet de NS veel verstoringen verhelpen, en hebben ze extra aandacht voor het effect van dooi op treinen en spoor. Dooi veroorzaakt vocht en dat gaat niet goed samen met technische installaties van de trein. Deze technische installaties zijn bestand tegen water, maar poedersneeuw komt op onverwachte plekken terecht.

Reisadvies

Vanwege corona is het advies van de overheid om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Reizigers wordt aangeraden om voor de meest actuele reisinformatie vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Minder treinen

De dienstregeling is maandagmorgen gestart met uitval van diverse treinen in de Flevopolder en de Randstad. Zo viel de intercity Lelystad - Schiphol - Den Haag HS - Dordrecht uit. Ook de intercity's Amsterdam - Almere, en Schiphol - Utrecht - Nijmegen viel uit. Ook reed er tussen Amersfoort en Schiphol maar een enkele intercity per uur. Ook alle intercities tussen Amersfoort en Amsterdam vielen uit.